Google redizajnirao brend Androida

Google će za Android 10 operativni sustav uvesti neke promjene, koje se ipak tiču ponajprije dizajna, a nešto manje samih funkcija, tako da oni koji očekuju revoluciju ne bi trebali gajiti previše nade u njih. No, svaka promjena na bolje uvijek dobro dođe, makar se radilo samo o onim estetskima.

A one idu u prvom redu, pa će tako sami dizajn imena “android” izgledati drugačije. Bit će ispisan crnim slovima s ikonicom već prepoznatljivog zelenog bugdroida. Dakle, to je treći put da se mijenja sami logo i prvi put od 2014., kad je uveden ovaj koji trenutno gledamo.

Kad smo kod bugdroida, on se isto mijenja. Ostat će mu se samo gornja polovica glave i to je to. Dojam je kao da se skriva iza nekog stola i kao da viri. Malo čudna odluka, ali Google je očito želio načiniti zaokret, što se uistinu i događa. Ipak, treba znati da će Google kroz Creative Commons licene nuditi prijašnji izgled bugdroida, no ovaj službeni bit će samo gornja polovica glave.

Nije ni to sve, uvodi se nova paleta boja. Riječ je o zelenoj, plavoj, mornaričko plavoj, narančastoj, krem i svijetlo plavoj. Sve te boje nisu vezane uz Android OS već za sami Android brand i Google će ih koristiti u marketinške svrhe. Dakle, developeri se mogu poigravati bojama kako su i prije.

I to je u principu sve, iako se kroz zanimljiv YouTube video može vidjeti konkretno o čemu se sve radi po pitanju novog izgleda branda Android. Nije da će mnogi primijetiti sve te detalje, ali osvježenje uvijek dobro dođe, ostaje dojam nečeg novog, boljeg i naprednijeg. Ili se barem tako čini u teoriji.

Što se tiče nekih konkretnih promjena u tehničkom smislu, na to će se ipak morati dodatno pričekati narednih tjedana i mjeseci. Ono čemu se svi možemo nadati jest da će uistinu one i stići jer sve drugo ne bi imalo toliko smisla. Kakve će biti, zasigurno ne revolucionarne, kako je i rečeno, no promjena je uvijek dobrodošla!