Google Translate prošao milijardu instalacija na Play Storeu

FOTO:PIXABAY

Google Translate jedna je od najstarijih aplikacija u svojoj kategoriji, ali konstantno se poboljšava i samim time dobiva nove mogućnosti te još jednostavnije korisničko sučelje, što joj je i omogućilo novi uspjeh – više od milijardu preuzimanja na Google Play Storeu.

Trenutno, Translate prevodi 109 jezika svijeta, nudi transkripciju u realnom vremenu, a odnedavno ima i tamni način rada, što je podosta popularno u posljednje vrijeme kad se radi o aplikacijama svih vrsta.

Iznimno je koristan kad se putuje, zahvaljujući offline načinu rada, mogućnosti jasnog izgovaranja stranih imena ili riječi, prevođenje nakon preslušavanja riječi, a tu je i mogućnost prevođenja uz korištenje kamere. Ukratko, Translate nudi cijeli niz zanimljivih detalja koji prevođenje čine iznimno jednostavnim. Uz to je i sve točniji, a to je veliki plus.

Na dnevnoj razini Translate prevodi više od stotinu milijardi riječi, što dodatno pomaže u poboljšanju same usluge. Ujedno, moguće je predložiti bolji prijevod od onoga koji je ponuđen, što se potom uvažava i na taj način korisnici dolaze do boljeg iskustva. Ili, u ovom slučaju, točnijeg.

Daleko je “dogurala” ova aplikacija otkako postoji, a to je od 28. travnja 2006. Ima oko pola milijarde korisnika na dnevnoj razini, do 2016. za bolje prevođenje koristila se statističko strojno prevođenje (eng. statistical machine translation), a od 2016. i sve do danas koristi se neuralno strojno prevođenje (eng. neural machine translation).

Nitko još uvijek nije toliko blizu Googleovim mogućnostima po pitanju prijevoda, ali da u toj kompaniji ne rade toliko intenzivno na svakodnevnom poboljšanju usluge, konkurencija bi svakako uspjela premašiti Translate. Ali, nekako se čini da to neće biti tako brzo, osim ako netko ne otkrije neku inovativnu i svježu tehnologiju za ovo područje.