Gotovo polovica internet prevara koristi se taktikom oponašanja nekoga drugoga

Nije tajna da kibernetički kriminalci ili hakeri vole oponašati nekog drugog kako bi postigli cilj i okoristili se. Ali manje je poznato u kojoj mjeri se koriste tim oponašanjem. Upravo to kroz istraživanje za treći kvartal prošle godine doznaje Outseer, a prezentirao je Atlas VPN.

Konkretnije, riječ je o 45 posto od svih prevara koje se događa online, što znači da gotovo polovica “otpada” na oponašanje brendova. Jer, očito pali. Na 39 posto su lažne mobilne aplikacije, na 14 posto phishing i dva posto čine trojanci. Ali, brendovi su u prvom planu…

Te kompanije o tome ništa ne znaju, naravno. Stvar je u tome da su bile toliko popularne kroz prvu polovicu ove godine da se hakerima činilo najlakše oponašati ih i doći do cilja. Brojke je prikupio Vade, a prezentirao Atlas VPN.

Dakle, ono što hakeri čine jest da oponašaju web stranicu nekog od brendova, kao i njihove službene e-mail adrese. Zatim se obrate korisniku i traže od njega promjenu lozinke ili nešto slično što bi u konačnici ponudilo sve potrebno za prijavu ili izvlačenje novca. Stoga, najbolja zaštita jest jako dobro paziti kad se netko obrati i traži povjerljive podatke.

Treba znati i da se broj phishing napada znatno povećao zbog pandemije koronavirusa i češćeg rada na daljinu. To čini sustave slabijima, a i sigurnost nije na identičnim razinama, što uspješni napadi i potvrđuju.

I, nije iznenađenje, oponašanje brendova tiče se onih najpopularnijih kao TikTok, kojeg se oponaša i u smislu prevarantskih mobilnih aplikacija. Ujedno, najviše napada se događa u Sjedinjenim Američkim Državama, kad se radi o phishingu, a riječ je o 21 posto svih od srpnja do rujna 2021. Slijede Španjolska (14 posto), Južnoafrička Republika (12 posto), Filipini (devet posto), Grčka (sedam posto), Kanada (šest posto), Nizozemska (šest posto), Kina (četiri posto), Indija (tri posto), Japan (tri posto)…