Grad Osijek danas slavi 236. rođendan

Povodom Dana Grada Osijeka danas (2. prosinca 2022. godine) u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka te prigodni program. Uz gradske vijećnike i dužnosnike, svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te drugi uzvanici.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić govorio je o projektima, događanjima i aktivnostima koje su obilježile proteklu godinu te o planovima za naredno razdoblje. Svim građankama i građanima Osijeka čestitao je Dan Grada.

– Zahvaljujem predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, potpredsjedniku Vlade Olegu Butkoviću, ministrici Tramišak, ministru Piletiću i brojnim drugim dužnosnicima na dolasku na Dan grada. Lijepo je počeo, otvorili smo dionicu Koridora 5c od Osijeka do Belog Manastira koji puno znači za gospodarstvo i turizam Osijeka. Na Svečanoj sjednici osvrnuli smo se na projekte koje smo napravili unatrag godinu dana, kojih je uistinu puno. Više je od milijardu kuna investicija, dijelom financiranih iz gradskog proračuna, dijelom iz županijskog, a isto tako iz fondova EU i nacionalne komponente. Sve projekte na području Osijeka rade zajedno Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Zahvaljujem Županiji na suradnji, kao i svim građanima Osijeka. Zavaljujem i Vladi RH na sluhu i suradnji. Povodom Dana grada pripremili smo mnogobrojna iznenađenja, besplatan ulazak u ZOO vrt, na Gradske bazene i besplatnu vožnju tramvajem. Danas ćemo u našoj čarobnoj, bajkovitoj i najdražoj Tvrđi, koja se obnavlja investicijom od 127 milijuna kuna, većinom iz fondova EU, otvoriti naš najljepši i najbolji Advent. Sve vas pozivam da nam se pridružite – poručio je gradonačelnik Radić u izjavi za medije nakon sjednice.

– S Gradom Osijekom imamo odličnu suradnju i zajednički realiziramo niz velikih i značajnih projekata, zajedno s ministarstvima, premijerom i Vladom RH, kao i ostalim načelnicima i gradonačelnicima s područja naše županije. Razvijamo Osječko-baranjsku županiju u smjeru kojeg smo obećali svima koji su nam odlučili dati svoj glas i povjerenje da vodimo ovaj grad i županiju. Prije dolaska na Svečanu sjednicu otvorili smo prvu dionicu 5c koridora od Osijeka do Belog Manastira, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih i prometnih projekata za istok Hrvatske. Novi most preko rijeke Drave je najduži most u Hrvatskoj, a nosi ime 3. gardijske brigade, jedne od najslavnijih brigada Domovinskog rata, brigade koja je imala najveći broj poginulih hrvatskih branitelja, na čemu im se zahvaljujem i iskazujem silno poštovanje prema njihovoj žrtvi. Podsjetit ću da je Koridor 5c odlukom prijašnje Vlade sveden na brzu cestu i izbačen iz planova izgradnje, a u našem razgovoru s premijerom Plenkovićem i u suradnji sa saborskim zastupnicima s ovog područja, u roku od pet minuta dogovoren je nastavak izgradnje punog profila autoceste, čiju smo dionicu danas i otvorili. Tako je realiziran jedan od projekta te želim reći kako postoji otvorena komunikacija, otvoreni  razgovor, razumijemo se i razgovaramo te projekte koji imaju benefite za Osječko-baranjsku županiju i istok Hrvatske uspijevamo realizirati u proteklih šest godina od kako hrvatsku Vladu vodi premijer Plenković. Niz velikih projekta slijedi, uskoro ćemo se zajedno naći i na otvorenju Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, ali i Gospodarskog centra čije je otvorenje planirano početkom sljedeće godine. U roku od dvije godine otvorit ćemo I. Gimnaziju. Upravo to je naša zadaća i obveza, a mi ju i ispunjavamo. Osijek je, i mora biti predvodnik gospodarskog, ekonomskog, društvenog i kulturnog života istoka Hrvatske i kao takav mora biti lokomotiva i generator razvoja Osječko-baranjske županije i ovog dijela Hrvatske. Grad Osijek ima tu ulogu, povijesno je grad koji to može i koji to čini, zahvaljujući vodstvu Grada u posljednjih godinu i pol dana, potpuno drugačijem i konkretnijem od onih ranije – rekao je župan Ivan Anušić te svim građankama i građanima Osijeka čestitao Dan Grada.

Naglasio je izuzetno zadovoljstvo projektima koji se zajednički realiziraju te suradnjom s Vladom RH, gradonačelnikom i Gradom Osijekom. Nemamo nikakvih otvorenih pitanja te smatram da ćemo vrlo brzo realizirati projekte koje smo najavili, na zadovoljstvo svih koji te projekte već desetljećima željno očekuju – poručio je.

– Drago mi je da zahvaljujući odličnoj suradnji s gradonačelnikom Radićem, županom Anušićem i ostalim čelnicima s područja Slavonije realiziramo niz velikih i važnih projekata. Nema sektora i domene u kojoj nije bilo potpore Vlade RH, zajedničkog angažmana na korištenju europskih sredstava i unaprjeđenja kvalitete života ovdje na istoku Hrvatske. Vlada je tu, kao što je bila do sada i bit će i u budućnosti – kazao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.