Gradsko vijeće: smanjenje broja vijećnika, ugostitelji oslobođeni naknada za terase na javnim površinama

foto: MB Press

Danas je održana 37. sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira na kojoj su jedne od izdvojenih tema bile prostorni plan, Statut Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir te nove potpore za poduzetnike. Na ovoj sjednici podijeli su izvješće o svome radu gradonačelnik i Gradsko vijeće, za posljednjih 6 mjeseci.

Hrvatski sabor donio je odluku o prilagođavanju poslovanja lokalnih i regionalnih samouprava na način da se smanjuju brojevi vijećnika, zamjenika i drugo prema veličini samouprave i broju stanovnika. Također, izmjenom Zakona o lokalnim izborima i Zakona o regionalnoj i područnoj samoupravi mijenjaju se novčane naknade za članove vijeća.

Upravo zbog ovih odluka i izmjena zakona, Grad Beli Manastir usklađuje svoje djelovanje. Tako će ubuduće u belomanastirskom Gradskom vijeću biti dva vijećnika manje, točnije njih 15. Vijećnicima će mjesečne naknade ostati iste dok će one za predsjednika i podpredsjednika biti smanjenje za oko 40%. S obzirom na broj stanovnika broj zamjenika gradonačelnika smanjuje se na jednog zamjenika.

,,Po meni naknada od 300 kuna je ipak simbolična obzirom da dužnost i odgovornost.” – komentirao je gradonačelnik Rob i dodao kako se slaže s smanjenjem broja zamjenika te da je jedan ipak potreban s obzirom na obaveze.

Izmjene i dopune prostornog plana odnose se na korištenje vojarne, ceste Branjin Vrh-Popovac te definiranje međa katastarskih jedinica za što su građani često nailazili na probleme. Ova odluka usklađivala se sa Županijom.

Statut Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir izglasan je na ovoj sjednici Gradskog vijeća te je usuglašeno Vatrogasno vijeće koje će u buduće odlučivati o poslovima umjesto bivšeg upravnog vijeća JPVP.

,,Konačno ćemo utvrditi područje djelovanja Javne profesionalne vatrogasne postrojbe u koordinaciji s načelnicima baranjskih općina koji će sufinancirati rad vatrogasaca.”, komentirao je Rob.

Prema najavama nacionalnog Stožera civilne zaštite ugostitelji bi svoje terase mogli otvoriti tijekom proljeća, prema nekim špekulacijama već 1. ožujka. Sukladno tome Grad Beli Manastir oslobodit će ugostitelje plaćanja naknada za terase na javnim površinama do kraja godine, rekao je Rob. Dodao je kako se nastavlja s poticajima za poduzetnike koji su pogođeni koronakrizom s potporama od 2000 kuna po zaposlenoj osobi.