HAK želi od MUP-a preuzeti izdavanje prve vozačke dozvole

Stručne službe Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Hrvatskog autokluba (HAK) još uvijek traže zajedničko stajalište o tome tko će u budućnosti preuzeti posao izdavanja vozačkih dozvola, piše Večernji list.

Lanjskog je prosinca u MUP pristigla inicijativa ove udruge građana s javnim ovlastima o razmatranju mogućnosti da HAK izdaje vozačke dozvole, podsjeća dnevnik.

Nakon što se isprva činilo da HAK taj posao želi u cijelosti preuzeti, na nekoliko održanih sastanaka u MUP-u iskristaliziralo se u kojem bi smjeru postupak izdavanja vozačkih dozvola mogao krenuti.

Dogovore li se dvije strane, Hrvatski autoklub preuzet će poslove izdavanja prve vozačke dozvole vozačima koji polože vozački ispit za moped i motokultivator, motocikl i osobna vozila, odnosno za AM, A1, A2, A i B kategorije.

Ostali poslovi vezani za vozačke dozvole – kao što su izdavanje vozačkih dozvola za preostale kategorije vozila, nadomještanje izgubljenih i ukradenih vozačkih dozvola, obnavljanje vozačkih dozvola kojima je istekao rok valjanosti, kao i zamjena vozačkih dozvola izdanih u drugim državama za hrvatske vozačke dozvole – bili bi i dalje u nadležnosti MUP-a.