Hanževački: Vrijeme koje liječnici troše na birokraciju veći je problem od samog broja liječnika

foto: HRT

Savjetnik za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva Miroslav Hanževački u subotu je u Dnevniku HRT-a komentirao prosvjed liječnika iz cijele Hrvatske poručivši da se slaže da je situacija u zdravstvu izuzetno teška, no smatra da taj način nije primjeren. Napominje da su neke činjenice ostale neizrečene poput toga da se prošlog tjedna počelo s edukacijom 150 liječnika obiteljske medicine.

“Već je dugo poznata činjenica da je stanje, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti teško i da ga treba reformirati”, rekao je Hanževački te dodaje da 150 ljudi ne može riješiti problem.

Veliki broj liječnika primarne zdravstvene zaštite je iznad 50 godina i polako odlaze u mirovinu. Iz godine u godinu će se osiguravati specijalizacije za liječnike primarne zaštite. Naglasio je da uskoro kreću u implementaciju Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Poručio je da su to počeci reformiranja.

“Primarna zaštita mora pružiti mogućnost liječniku da odabere način rada u kojemu će raditi, odnosno hoće li to biti u sklopu ustanove ili kao privatni djelatnik. S druge strane moramo naći način da ustanove osnažimo jer u postojećem zakonodavnom okviru ovakve ustanove domova zdravlja jednostavno uz mađioničarske vještine onih koji ih vode nemaju alate da privuku kolege iz bolnica, da spustimo taj sekundarni nivo u primarnu i tako riješimo ciljeve”, dodao je za Dnevnik HRT-a.

Liječnici se nemaju vremena baviti svojim poslovima jer više od 50 posto vremena troše na birokraciju. Hanževački je zaključio da je to i veći problem nego sami broj liječnika.