HEP najavio poskupljenje struje

foto: pixabay

Hrvatska elektroprivreda najavila je nove cijene od 1. ožujka za dio kupaca iz kategorije poduzetništva. Ne isključuje se mogućnost porasta cijena za kućanstva i poduzetništva zbog neodrživosti poslovanja tvrtke u vrijeme visokih cijena električne energije.

Zbog visoke stope inflacije rastu i cijene brojnih usluga. Tako će i dio korisnika usluga Hrvatske elektroprivrede od 1. ožujka osjetiti porast cijene.

Paket mjera koji je donijela vlada kako bi regulirala cijene na tržištu vrijedi do 31. ožujka. Iako je cijena plina pala i može se izjednačavati s onima prije energetske krize, električna energija je i dalje pri vrhu.

HEP Opskrba je dijelu kupaca iz kategorije poduzetništva najavila povećanje cijene struje. “Riječ je o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom, sklopljene u razdoblju prije izbijanja aktualne energetske krize i enormnog porasta veleprodajnih, tržišnih cijena električne energije”, pišu iz Novog lista.

Napominju da je cijena koja je do sada bila aktualna znatno niža od ograničenja kojeg je postavila Vlada.

Kako kažu iz HEP-a za, cijene koje će nastupiti ipak neće premašivati Vladinu uredbu koja štiti poduzetništva i kućanstva od porasta cijena električne energije.

Hrvatska elektroprivreda Uvjetima opskrbljivača HEP Opskrbe svoje cijene može korigirati jednom godišnje, a “korekcija je moguća u visini promjene (povećanja) godišnje stope indeksa potrošačkih cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku, odnosno stope inflacije”, objašnjavaju.

Raskidanje ugovora bez naknade

Međutim, odluka nije konačna jer korisnici koji se potencijalno mogu osjećati oštećenima imaju pravo raskinuti ugovor s HEP Opskrbom unutar osam dana od primitka obavijesti o promjeni cijene. U tom slučaju neće snositi sankcije zbog raskida ugovora. 

Iz HEP-a ne vjeruju da će se to i dogoditi. “Malo je vjerojatno da će to učiniti s obzirom na to da će im cijene i dalje ostati ispod limitirane, odnosno zaštićene cijene koju je Vlada odredila u sklopu mjera borbe protiv inflacije”, dodaju.