HMD Global predstavio Nokia Shadow novi samopopravljivi mobitel

foto: Canva

Vlasnik Nokia brenda mobitela HMD Global, najavljuje potpuno novi model koji se može popraviti – Nokia Shadow. Uz to, dolazi u prepoznatljivoj ljubičastoj boji, piše ICT Business.

Ali, ono po čemu se ističe ovaj uređaj jest što je napravljen s mogućnošću popravka QuickFix tako da korisnici mogu sami zamijeniti napuknute zaslone, savijene priključke za punjenje i stare baterije. U suradnji s tvrtkom iFixit, Shadow se može popraviti korak po korak, pomoću praktičnih i pristupačnih zamjenskih dijelova.

Osim toga, izrađen je od 65 posto recikliranog stražnjeg poklopca i upakiran u mješovito pakiranje s FSC certifikatom.

“Sa sigurnošću se može reći da Purple ima veliki trenutak ove godine. Ne samo da Nokia Shadow izgleda sjajno, već je i nastavak našeg puta mogućnosti popravka koji je sada temeljni dio načina na koji dizajniramo pametne telefone”, izjavio je Lars Silberbauer, direktor marketinga HMD Globala, a nadovezao se i Kyle Wiens, izvršni direktor iFixita:

“Oduševljen sam što vidim kako naše partnerstvo s HMD Globalom preokreće plimu u korist samopopravljanja. Ne radi se samo o nabavi dijelova; radi se o sijanju etike “uradi sam” među potrošačima i signaliziranju da je doba samoposlužnih popravaka doista pred nama.”

Uređaj ima mogućnost 5G povezivosti, a pokreće ga Snapdragon 480+ 5G mobilna platformae. Uz to, ima 6GB radne memorije, 128GB prostora za pohranu, HD+ zaslon od 6,56 inča i 720 x 1612p rezolucijom te Android 13. Kamera ima 50MP, a baterija traje oko tri dana. Ipak, glavna značajka je izdržljivost, koja je testirana u rigoroznim uvjetima, uz svakodnevne udarce.

Shadow je već dostupan u prodaji za podosta prihvatljivu cijenu od 259 eura.