Hoće li ovaj Božić biti najskuplji?

foto: Pixabay/Ilustracija

Ovih dana poteže se pitanje hoće li ovo biti najskuplji Božić do sada? Hrvati najskuplje u Europi plaćaju bakalar a i cijena odojka se znatno povećala zbog afričke svinjske kuge. Kilogram odojka se prošle godine mogao kupiti za 40-ak kuna, nešto više od 5 eura, a ove godine kilogram košta od 7 do 9 eura, a rastu cijena nije kraj. Ipak, čini se da su pred nama dosad najskuplji božićni i novogodišnji blagdani. Cijena tradicionalne blagdanske košarice poskupjela je 21 posto u odnosu na prošlu godinu, upozorili su Nezavisni hrvatski sindikati.

Nezavisni hrvatski sindikati u srijedu, 20. prosinca održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili Blagdansku potrošačku košaricu za 2023. godinu za tročlanu obitelj za Božić i Novu godinu. Sindikati procjenjuju da će tročlana obitelj za bogatiji stol koji uključuje, primjerice, bakalar, janjetinu, pršut i više vrsta kolača morati izdvojiti čak 417 eura. Srednja košarica s malo jeftinijim namirnicama stajat će 176 eura ili 15 posto više nego lani, a najskromnija gotovo sto eura ili 9 posto više nego prošle godine. 

Od tradicije Hrvati ne odustaju pa su pripreme za blagdane u punom jeku. Kupuje se i troši na sve strane, ovisno o mogućnostima.

” Na temelju opisane metodologije, tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2023. godinu iznosit će 417,91 € (3.148,72 kn) (prošle godine 345,41 €). Srednja košarica ove godine iznosit će 176,44 € (1.329,35 kn) (prošle godine 153,04 €). Srednja košarica može biti još i skromnija odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 98,22 € (740,01 kn) (prošle godine 90,27 €). Tome treba pridodati i trošak božićnog drvca, za neke prirodno ili umjetno od čak više i od 100,00 eura do onih jeftinijih od 20,00 do 40,00 eura (za sve koji nemaju spremljeno umjetno od ranijih godina) ili čak samo granu koju ponekad mogu dobiti, ali nekad i platiti po par eura (desetaka kuna).

U usporedbi s prethodnom godinom, primjetan je porast cijena tradicionalne blagdanske košarice za 21 %. Srednja košarica bilježi rast od 15 %, dok skromna košarica, pri čemu su pažljivo uzete u obzir akcijske cijene i zaključane cijene, također pokazuje rast od 9% u odnosu na prethodnu godinu.”, navode Nezavisni hrvatski sindikati.

Predsjednik sindikata Krešimir Sever komentirao je kako bakalar plaćamo najskuplje u Europi, i dodao da su čak i zemlje koje su znatno udaljenije nego mi od Norveške imaju jeftiniji bakalar od nas. “Ove ćemo godine imati najskuplji Božić i zato što odojka nema zbog afričke svinjske kuge i cijena mu je “odletjela u nebo”.”, dodao je.

“Da smo mi kojim slučajem imali slobodno formiranje cijena energije poput Njemačke ili Francuske, u Hrvatskoj bi bio pomor. U tim je zemljama tri puta su veće plaće nego u Hrvatskoj gdje su među najnižima u EU, rekao je predsjednik sindikata Krešimir Sever.