Hrvatska poljoprivreda – budućnost i tradicija

„Hrvatska poljoprivreda – budućnost i tradicija“ naziv je jučer održane konferencije u zagrebačkom Westinu, a u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Poslovnog dnevnika. Udruživanje i kratki lanci opskrbe bile su teme panel rasprava, a privukle su poljoprivredne proizvođače iz različitih krajeva Hrvatske.

U ime Hrvatske zajednice županija kao organizatora prisutne je pozdravio Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije ističući kako Hrvatska zajednica županija putem ovakvih konferencija, ali i brojnih drugih aktivnosti aktivno sudjeluje u kreiranju društvenih, ekonomskih i drugih politika Hrvatske.

Na konferenciji se kroz dva panela govorilo o udruživanju i razvoju poljoprivredne proizvodnje, kao i o planu i razvoju kratkih dobavnih pravaca te poticaju daljnjem razvoju malih poljoprivrednika, ali i o nastavku tradicije proizvodnje domaće prirodno uzgojene hrane.

Sudionici prvog panela na temu udruživanja bili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik proizvođačke organizacije “Mliječni put Hrvatske” Mario Rengel i savjetnik proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac Dario Periškić.

Sudionici su se usuglasili oko važnosti udruživanja u proizvođačke organizacije, a koje benefite time imaju na svom je primjeru istaknuo savjetnik proizvođačke organizacije Slavonski svinjogojac Dario Periškić.

– Naša organizacija broji 40-ak proizvođača iz tri slavonske županije, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske, a u planu nam je i širenje na ostatak Hrvatske. Trenutno imamo oko 20.000 svinja, a zajednički nastup osigurava nam bolju konkurentnost na tržištu – rekao je Periškić.

U drugom panelu “Kratki lanci opskrbe” sudjelovali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, organizator manifestacije Proizvodi hrvatskog sela Damir Kovačić, voditeljica Radne skupine za obrazovanje Hrvatske zajednice županija Vesna Šerepac i ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor u Virovitici Sanjica Samac.

Župan Anušić istaknuo je projekt „Školski obrok za sve“ koji svim osnovnoškolcima na području Osječko-baranjske županije osigurava besplatnu školsku prehranu kao primjer gdje se kratki lanci opskrbe mogu u potpunosti implementirati, no problem je, kaže župan, jer još uvijek nemamo dovoljno poljoprivrednih proizvođača koji mogu imati kontinuitet u isporuci i kvaliteti proizvoda.

– Upravo je na nama, lokalnoj i regionalnoj upravi te ministarstvima i državnoj vlasti da osiguramo temelje i pojednostavimo zakonske okvire kako bi se poljoprivrednici mogli baviti onim što znaju, a to je poljoprivreda. Oni nisu ni političari ni pravnici i zbog toga im upravo mi kroz jednu dugogodišnju strategiju trebamo dati jasne smjernice kad je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj. Da bi bili konkurentni na tržištu, proizvođači će se morati udruživati te se okrenuti intenzivnoj proizvodnji, a mi kao Županija izgradit ćemo im sustave navodnjavanja i Regionalni distribucijski centar gdje će moći skladištiti, prerađivati i pakirati svoje proizvode. Time ćemo zasigurno doprinijeti osnaživanju kratkih lanaca opskrbe, a našim poljoprirednicima omogućiti ugodan život koji će si osigurati radom na svojoj zemlji – zaljučio je Anušić.