Hrvatska preuzela prvi borbeni zrakoplov- Rafale

foto: Vlada RH

Hrvatska je preuzela svoj prvi višenamjenski borbeni avion Rafale na svečanosti u Francuskoj, a ministar obrane Mario Banožić poručio je da nitko u ovom dijelu Europe neće imati moćnije ratno zrakoplovstvo od Hrvatske, izvijestili su iz Vlade.

Hrvatska je preuzela prvi od dvanaest ugovorenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale na svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan.

Želim naglasiti kako će upravo modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva učiniti da u ovom dijelu Europe nitko neće imati snažnije, modernije i moćnije ratno zrakoplovstvo“, rekao je Banožić.

Generacijski uspjeh hrvatske Vlade

Ministar obrane opisao je ovo “generacijskim uspjehom” i zaslugama hrvatske vlade. Zahvalio je francuskim kolegama, a posebno hrvatskim pilotima i tehničarima, navodi se u priopćenju. 

“Iako je ovo velik dan za Republiku Hrvatsku, ovo je velik dan za naše borbene pilote koji su pokazali koliko predane, profesionalne i stručne ljude imamo u redovima Hrvatske vojske. Hvala svakom našem pilotu, hvala svakom zrakoplovnom tehničaru na svemu što su pokazali tijekom obuke u Francuskoj: vi ste jamac sjajne budućnosti Hrvatske vojske i nezamjenjiva ključna snaga naših Oružanih snaga”, poručio je Banožić.

foto: Vlada RH

Snaga koju dobivamo Rafaleom duboko će promijeniti strateško pozicioniranje Hrvatske na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika hrvatske Vlade i supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva nadležnog za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, rekao je da mu je drago što se hrvatska Vlada “opredijelila za najbolji avion, francuske, odnosno europske tehnologije”. 

Osim ministra obrane, primopredaji Rafalea prisustvovali su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanstvo Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem, a Francusku je predstavljalo izaslanstvo Oružanih snaga i ministarstva obrane Republike Francuske predvođeno inspektorom OS za ratno zrakoplovstvo Luc de Rancourtom.

Banožić je dobio maketu VBA Rafale s hrvatskim oznakama, a francuskom generalu Rancourtu ministar je poklonio uokvirenu pilotsku kapu i pilotski znak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U Centru za obuku Bordeaux provodit će se daljnja obuka hrvatskih pilota i tehničara.