Hrvatska spremna za euro i od 1. siječnja u Schengenu bez barijera i prepreka

foto:Pixabay

U uvodnom govoru na početku posljednje ovogodišnje sjednice, premijer Plenković rekao je da je do sada za različite interventne mjere i socijalnu pomoć izdvojeno 2 milijarde kuna, a tu su i aktivnosti koje se odnose na obnovu. 

Za 19. sjednicu Vijeća za uvođenje eura kazao je da je, prema riječima svih aktera, bankarskog sustava, Hrvatske pošte i Fine, sve spremno da Hrvatska postane 20. članica europodručja.

„To je ogromno postignuće u 2022., čime smo ispunili jedan od ta dva cilja dublje integracije u EU, na kojem smo sustavno radili od 2017. godine“, rekao je Plenković.

Podsjetio je i da je održan sastanak Međuresorne radne skupine za pristupanje schengenskom prostoru.

„Hrvatska će od 1. siječnja 2023. godine biti među zemljama gdje nema više prepreka, barijera, troškova, čekanja kada je riječ o slobodi kretanja, bez kontrole, putovnica i čekanja na granicama“, kazao je premijer.

Dodao je da će država koja je orijentirana na turizam kao što je Hrvatska i čija je obala u najvećoj mjeri auto destinacija, zahvaljujući najviše postignućima ove Vlade, jer je u 6 godina ispunjena 281 preporuka, postati dio Schengena kada je riječ o kopnenim i pomorskim granicama, a s 26. ožujkom 2023. ukidaju se i kontrole u zračnim lukama.