Hrvatska u nedjelju bira predsjednicu ili predsjednika

Hrvatski birači u nedjelju, u drugom izbornom krugu, odlučuju hoće li u idućih pet godina na  čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

Pravo birati ima 3. 860.000 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu, gotovo 5. 400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Broj prethodno registriranih, vjerojatno ljudi koji odlaze na zimovanje u inozemstvo, porastao je za oko tri tisuće, privremeno upisanih, dakle onih koji unutar Hrvatske mijenjaju mjesto za glasovanje je oko 4.000 više itd. 

DIP poziva birače na birališta

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo ih je da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

„Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti“, rekla je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Naglasila je da će nedjeljni izbori biti provedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

„Sigurna sam da će i drugi izborni krug biti proveden profesionalno i na transparentan način kao što je proveden i prvi“, rekla je potpredsjednica DIP-a, navodeći kako to potvrđuje i podatak da na izbore nije bilo prigovora, iako ih se moglo očekivati s obzirom da se u prvom krugu natjecalo čak 11 predsjedničkih kandidata.

Za izbore je sve spremno

Za drugi izborni krug je sve spremno, tiskani su i distribuirani glasački listići i ostali izborni materijal, glasovanje u nedjelju, od 7 do 19 sati, može krenuti.

Kao i u prvom krugu, birači će moći glasovati na ukupno 6. 533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124,  od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Istočna Australija prva će otvoriti birališta za izbore, već u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednji će to učiniti Los Angeles u nedjelju u 16 sati, po našem vremenu. 

Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu. Najviše je HDZ-ovih, preko 14 tisuća, SDP-ovih je gotovo 9 tisuća, HSS-ovih 344 itd.

Uzme li se broj biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, svako će, u prosjeku, promatrati 3, 7, odnosno 1, 7 promatrača.

I u provedbi izbora sudjelovat će velik broj osoba, samo kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, njih oko 45 tisuća.

Prvi izborni rezultati u 20 sati

Prve rezultate drugog izbornog kruga, DIP će objaviti u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih 10, kako je to bilo u prvom krugu.

U nedjelju imamo samo dva kandidata, pa će posao biračkih odbora biti kraći, jer će brže prebrojiti glasove, sastaviti zapisnike, odnijeti izborni materijal u nadležno izborno povjerenstvo gdje će se unositi rezultati, pojasnila je Fabijančić-Križanić.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabrat će se u drugom krugu, jer u prvom, 22. prosinca nitko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasovali. U drugi krug ušlo je dvoje kandidata sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović, jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.