Hrvatska vojska oduševila Osječane akcijom “Postani hrvatski vojnik”

FOTO: MORH/J. Kopi

Danas je u Osijeku održano atraktivno predstavljanje Hrvatske vojske u cilju promocije vojnog poziva pod geslom „Postani hrvatski vojnik“. Na tri gradske lokacije organizirano je zajedničko druženje s građanima uz niz pokaznih vježbi, izložbi vojne opreme i naoružanja, te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić tom je prilikom naglasio važnost popularizacije vojnog poziva te istaknuo kako Ministarstvo obrane bilježi značajan porast interesa za karijeru u Oružanim snagama RH u proteklih šest mjeseci. „Sposobnosti koje su danas prikazane su samo dio sposobnosti Hrvatske vojske koje u ovom trenutku zadovoljavaju sve kriterije operativne sposobnosti”, izjavio je Anušić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid objasnio je kako su današnje aktivnosti usmjerene prvenstveno na približavanje vojne profesije mladima. „Vojna profesija izuzetno je zanimljiva i privlačna mladoj osobi jer pruža mnoge mogućnosti razvoja, napredovanja u službi i karijeri te razvoja specijalističkih vještina”, naglasio je Kundid.

Ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić informirao je prisutne o aktualnim natječajima u Hrvatskoj vojsci. „Trenutno su raspisana tri natječaja: za prijem časnika s tržišta rada u strukama poput liječnika, pravnika, psihologa i inženjera građevine; za prijem 200 vojnika u profesionalni sastav na ugovor od dvije godine; te za stipendije za 510 srednjoškolaca koji će se obavezati služiti HV-u dvije godine nakon školovanja”, rekao je Jušić.

Među sudionicima događaja bila je i ročnica Tonka Markić, aktivna sportašica i kćerka hrvatske braniteljice, koja je izrazila nadu da će ovaj događaj doprinijeti popularizaciji vojnog poziva među mladima. Kadetkinja studija Vojnog inženjerstva narednica Petra Kolinović istaknula je atraktivnost vojnog poziva i vjeru da će više mladih odlučiti pristupiti vojsci.

Program je uključivao prikaz vježbi Antiterorističke postrojbe vojne policije, rad vodiča i službenih pasa, te vježbu ubacivanja specijalaca iz helikoptera Black Hawk. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su akrobatsku vojnu vježbu, dok su građani imali priliku vidjeti rad robota za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava i korištenje besposadnih letjelica u raznim operativnim zadaćama.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izvelo je letački program, a višenamjenski borbeni avioni Rafale preletjeli su iznad Osijeka. Tijekom događaja, građani su se mogli informirati o svim aspektima vojnog poziva te mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci.

U sklopu događanja, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH dodijelili su hrvatski samokres pripadnicima Hrvatske vojske koji su ostvarili sjajne rezultate na međunarodnom natjecanju “Minnesota Best Warrior Competition 2024”, kao i prvoj pripadnici Hrvatske vojske koja je završila zahtjevnu S.E.R.E. obuku Američkog ratnog zrakoplovstva.