Hrvatskim e-školama drugo mjesto na natjecanju EU projekata

Europska komisija upravo je obznanila dobitnike nagrade REGIOSTARS 2022. za najbolje projekte kohezijske politike iz Europske unije. Kako bi se proslavila 15. obljetnica natječaja, nominirano je 15 projekata među finalistima i pobjednicima prošlih izdanja. Skupina mladih novinara snimila je kratke dokumentarne filmove o razvoju tih projekata od trenutka kada su nominirani za nagradu REGIOSTARS.

Nakon javnog glasanja, povjerenica Komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira uručila je večeras nagrade pobjednicima na svečanoj dodjeli u gradu Evori u Portugalu.

Prvo mjesto osvojio je projekt sanacije i obnove citadele na otoku Gozo na Malti. Provedbom projekta sanirane su i obnovljene strukture unutar zidina drevnog utvrđenog grada. Zahvaljujući novom centru za posjetitelje i poboljšanoj pristupačnosti to impresivno zdanje sad će privlačiti više turista i ostvariti svoj puni potencijal.

Drugo mjesto dodijeljeno je pilot-projektu e-Škole iz Hrvatske. Tim su se projektom osigurale informatička oprema i digitalni obrazovni alati za 151 osnovnu i srednju školu u Hrvatskoj. Njime je omogućeno stručnije upotrebljavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poučavanju i učenju u 10 % škola u državi. Uz stalnu potporu i osposobljavanje nastavnika i ravnatelja, sveobuhvatni pristup koji proizlazi iz projekta pomogao je osigurati njegovu dugoročnu održivost.

Treće mjesto osvojio je projekt „PICSA – Program održive gradnje u Andaluziji”. Projekt je pomogao u revitalizaciji građevinskog sektora u Andaluziji u Španjolskoj uvođenjem mjera za uštedu energije i poticanjem upotrebe energije iz obnovljivih izvora u postojećim zgradama. U okviru projekta poboljšala se i konkurentnost lokalnih građevinskih poduzeća i pridonijelo se smanjenju energetskog siromaštva obitelji s niskim prihodima.