HTZ traži novi slogan i vizualni identitet hrvatskog turizma

FOTO: HTZ

Hrvatska turistička zajednica objavila je Natječaj za izbor krovnog komunikacijskog koncepta – Big Idea te novog vizualnog identiteta Hrvatske kao turističke destinacije, koji će se provoditi u dvije faze postupka.

Prva faza uključuje predselekcijski postupak koji se odnosi na dostavu dokumentacije kojom se dokazuje sposobnost potencijalnih ponuditelja, dok se druga faza odnosi na dostavu ponuda odabranih ponuditelja. Također, u sklopu natječaja predviđena su dva projektna zadatka, odnosno izrada krovnog komunikacijskog koncepta za koji će biti odabrano do najviše pet ponuditelja te izrada vizualnog identiteta za koji će biti odabrano najviše do 10 ponuditelja. 

„Riječ je o natječaju koji će definirati ključne promotivne i komunikacijske odrednice hrvatskog turizma, odnosno koji će biti nositelj realizacije nove vizije Hrvatske kao turističke destinacije definirane novim Strateškim marketinškim i operativnim planom hrvatskog turizma. Drugim riječima, putem ovog natječaja želimo novi, svježi i kreativan pristup koji će zadržati pozornost, zaintrigirati, stimulirati um i izazvati emocije kod ciljane publike. Krovni komunikacijski koncept mora biti jedinstven, ali jednostavan i lako razumljiv, a u njegovu središtu treba biti koncept ljepote obzirom da provedena istraživanja potvrđuju kako je to jedna od ključnih prednosti naše zemlje te jedan od najvažnijih motiva turističkih putovanja u Hrvatsku“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, naglasivši kako se kroz natječaj žele prikupiti prijedlozi kreativnih rješenja visokospecijaliziranih ponuditelja s dugogodišnjim i relevantnim iskustvom.

Podsjetimo, jedan od ključnih ciljeva Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma je i kreiranje prestižnijeg turističkog brenda Hrvatske na tradicionalnim i novim tržištima, a u svrhu učinkovite realizacije te vizije i postavljenih ciljeva nužna je kvalitativna nadogradnja koju će donijeti upravo novi krovni komunikacijski koncept te novi vizualni identitet. 

Iako natječaj uključuje dva odvojena projektna zadataka, odnosno izradu krovnog komunikacijskog koncepta koji uključuje brend arhitekturu te izradu vizualnog identiteta, ponuditelji imaju mogućnost prijave na oba zadatka ili samo na jedan. Također, važno je istaknuti kako je riječ o povezanim zadacima koji će u konačnici imati ujednačene komunikacijske elemente brenda što podrazumijeva međusobnu suradnju i moguću prilagodbu idejnih rješenja ponuditelja ukoliko neće biti odabran isti ponuditelj za oba zadatka.