Huawei ima najviše aktivnih 5G mobitela na svijetu, Samsung i Apple zaostaju

Američke sankcije možda su usporile Huawei, ali nisu mu poremetile planove, što se zorno vidi u slučaju 5G tehnologije. Naime, ta kineska kompanija i dalje dominira na svjetskoj sceni, kad se radi o uređajima kompatibilnima s novim standardima.

Prema onome što u izvješću pokazuje Finbold, Huawei na tržištu 5G uređaja ima udio od 26,9 posto zaključno s četvrtim kvartalom prošle godine. Na drugom mjestu je Samsung s 25,1 posto, a Apple je treći s 19,5 posto i to prvenstveno zahvaljujući iPhone 12 modelima koji su američkom gigantu omogućili najbolji kvartal u povijesti.

Zanimljivost je da se dominacija “okrenula” tek u prosincu jer Samsung je od kolovoza pa do kraja studenoga imao najveći udio na tržištu, ali Huawei je u posljednjem mjesecu 2020. “dao gas” i premašio rivala iz Južne Koreje.

Tijekom kolovoza Samsung je bio na 45,2 posto i Huawei na 10,2 posto, u rujnu Samsung na 48,1 posto i Huawei na 10,1 posto, u listopadu Samsung na 48,6 i Huawei na 9,5 posto, u studenome 44,9 posto za Samsung i svega 8,6 posto za Huawei. A onda tolika promjena u prosincu!

Dodatna zanimljivost je da se nakon četvrtog Vivo (11,8 posto) nalazi Honor sa 6,9 posto. Donedavno je ta kompanija bila dio Huawei “obitelji”, ali da se izbjegnu američke sankcije, prodana je za 15 milijardi američkih dolara. I odmah ima svoje mjesto na prestižnom tržištu. Koje se bez problema u ovom trenutku može nazvati tržištem budućnosti.

Za Huawei je olakotna okolnost to što Kina čini brzu i podosta agresivnu tranziciju prema 5G pa vlasti daju bogate poticaje kompaniji, a istovremeno motiviraju stanovnike da kupuju 5G uređaje. Logično, Huawei je u Kini prvi na listi po tom pitanju i u ovom “prvom mahu” ostvario je daleko najbolje rezultate. S vremenom će Samsung to premašiti, ali kinesko tržište održavat će Huawei “iznad vode”.