Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

¸foto: Huawei Mobile

Huawei i Honor koriste svoju verziju Androida na svojim pametnim telefonima, a naziva se EMUI. Posljednja verzija 9 bazirana je na Android Pie i donijela je brojna poboljšanja, ali kineska kompanija odlučila je otežati život onima koji vole sami “čeprkati” po mobilnom operativnom sustavu. Naime, odsad je onemogućeno da “treća strana” čini ikakve promjene na EMUI 9 u Kini.

Dakle, riječ je o launcherima koji nude prilagodbu mobilnog operativnog sustava na način koji bi odgovarao korisniku, ovisno o željama. Upravo to bila je prednost Huawei i Honor modela kroz godine iza nas, ali s rastom kompanije stvari su se promijenile. Očekivano… Jer, dok se želi pridobiti korisnike, čini se sve što treba, a kad su korisnici prisutni i kad kompanija osjeti da su odani, slijede promjene kojima ih se zadržava potpuno uz sebe.

Naravno, moguće je da se kineski div precijenio, ali to će pokazati vrijeme. Iako, ništa nije slučajno, uz prodaju više od 200 milijuna pametnih telefona u 2018., vjerojatno manji postotak njih koristi launchere. Izgubiti njih manje je bitno nego odvojiti “treću stranu” od Huawei i Honor uređaja. I nije razlog samo kontrola već i praktičnost.

Huawei i Honor postali su brendovi s imidžem koji nije poželjno kvariti, a launcheri upravo to čine. Konkretnije, određeni broj korisnika žalio se da im launcheri usporavaju uređaj, što je Huawei riješio na način da blokira kinesku verziju EMUI 9. Iako je sami potez sklon raspravi, činjenice jest da launcheri često dolaze s bloatwareom pa automatski narušavaju performanse uređaja. Tako nešto nije previše drago Huaweiju i riješilo se kako se riješilo.

Problema tih vrsti nema izvan Kine, što znači da kineski developeri launchera za EMUI 9 koriste ne baš najčišće načine pri radu, što korisnike “bombardira” oglasima i raznim app trackerima, kao i aplikacijama… Odsad to više neće biti moguće i ako su samo ti bili motivi Huaweija, tad je potez u konačnici pohvalan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here