HZJZ: Booster doza tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

foto: MB Press

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u petak da Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) podržavaju primjenu treće (booster) doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja.

Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. EMA i ECDC stoga pozivaju građane EU-a da se u potpunosti cijepe i da se pridržavaju preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze, navodi HZJZ.

EMA i ECDC također podržavaju kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv covida-19. Pristup kombiniranja cjepiva može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv covida-19, i to kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, kao i kod booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje). 

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno.

Podaci pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

U EU-u su trenutno odobrena četiri cjepiva, dva mRNA cjepiva Comirnaty (Pfizerovo) i Spikevax (Modernino) te adenovirusna vektorska cjepiva Vaxzevria (AstraZenecino) i COVID-19 Vaccine Janssen; prva tri cjepiva kod inicijalnog cijepljenja primjenjuju se u dvije doze, a posljednje je odobreno za primjenu u jednoj dozi.