Idući tjedan pojačani nadzor prometovanja teretnih vozila i autobusa

foto: MUP

Pojačani nadzor je usklađen s akcijama ROADPOL-a za 2023. godinu te se provodi u svima zemljama članicama ROADPOL-a i u svim policijskim upravama u Republici Hrvatsko.


Cilj pojačanog nadzora je preventivno djelovanje i smanjenje događanja teških prometnih nesreća u kojima sudjeluju teretna vozila i autobusi, a koje osim velike materijalne štete i ljudskih žrtava odnosno poginulih i ozlijeđenih osoba, izazivaju i veliki interes javnosti te na taj način doprinose negativnoj percepciji sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj.

Jedan od čestih razloga zbog čega se događaju takve nesreće je umor vozača autobusa i teretnih vozila te nepoštivanje zakonskih odredbi.

U sklopu pojačanog nadzora provesti će se i nadzor autobusa, kako redovnih putničkih linija, tako i tzv. „školskih autobusa“ te će se, osim poštivanja zakonskih odredbi o poštivanju radnih vremena i obveznih odmora, posebni naglasak staviti na poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca.