Ima li Osijek šanse osvojiti prvenstvo?

foto: NK Osijek

Dok su trenutno reprezentacije i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru u fokusu medija te su oči fanova nogometa u našoj državi uprte u nastupe Vatrenih, nedvojbeno je da neki s nestrpljenjem očekuju povratak ligaškog, klupskog nogometa i nastavak utrke za prvaka Hrvatske. U toj utrci prednjači Dinamo, kao i zadnjih godina, no za vratom mu puše Osijek i imamo ligu koja je kompetitivna na način na koji to nije bila već dugo. Sukladno tome, često se među stručnjacima postavlja pitanje može li Osijek skinuti Dinamo s trona i postati prvak Hrvatske po prvi puta u svojoj povijesti?

Dinamo i dalje veliki favorit

Dinamo od prvog do zadnjeg dana nosi epitet glavnog favorita za osvajanje Prve hrvatske nogometne lige već zadnjih desetak sezona. Ista je situacija i s ovom sezonom, a to svojim rezultatima uvelike i opravdava. Trenutno drži prvu poziciju na tablici te ima dva boda više od Osijeka koji je na drugom mjestu. Uz to, Dinamo ima i utakmicu manje što tu razliku čini znatno većom. Gledajući procjene koje ostavljaju online kladionice u Hrvatskoj, Dinamo će gotovo sigurno biti prvak, iako do kraja sezone mora odigrati još čak 11 utakmica, a Osijek 10. Međutim, postoje neke okolnosti koje Osijeku mogu dati dodatnu nadu u preuzimanje prve pozicije.

Što ide Osijeku u prilog?

Iako je teško navesti puno stvari koje Osijeku idu u prilog, no gledajući raspored do kraja sezone i trenutno stanje na tablici, dvije situacije se mogu posebno istaknuti. Prva od njih je činjenica da će Osijek imati barem dio situacije u svojim rukama jer do kraja sezone ga čeka još jedan ogled s Dinamom i on će se odigrati u Gradskom vrtu, a to će vrlo vjerojatno biti utakmica koju ako Osijek izgubi, može prestati sanjati titulu. Druga stvar je da je branitelj naslova Dinamo dogurao iznenađujuće daleko u Europskoj ligi i u četvrtfinalu tog natjecanja će za protivnika imati španjolski Villarreal. To je odlična stvar i za Osijek jer znamo da je UEFA-in raspored jako krcat i da će Dinamo morati dva susreta Europske lige odraditi u roku od samo sedam dana. Prije, poslije i između te dvije utakmice sezone za zagrebački klub, Dinamo će morati igrati domaće prvenstvo i kup te ne bi bilo ništa neuobičajeno ako se u domaćem prvenstvu dogodi neki kiks od kojeg bi mogao profitirati upravo Osijek i smanjiti razliku, pa čak eventualno i preuzeti prvu poziciju.

Derbi s Dinamom

Spomenuta utakmica između Osijeka i Dinama u Gradskom vrtu na rasporedu je 21. travnja, pod uvjetom da sve prođe po planu jer u trenutnoj situaciji s koronavirusom je zaista teško išta smatrati sigurnim i garantiranim. Do te utakmice u domaćem se prvenstvu treba odigrati još tri kola te je teško prognozirati kako će tablica izgledati u tom trenutku, a niti u kojem će stanju igrači obje ove ekipe biti prije te utakmice. Bilo kako bilo, na kraju dana je jedino sigurno da će to biti najvažnija utakmice sezone u Hrvatskoj i da bi u njoj trebali gledati najbolje što domaći klupski nogomet može ponuditi.