Instrument za bilježenje podataka o podrhtavanju tla postavljen u Belom Manastiru

U petak, 20. svibnja, u OŠ “Dr. Franjo Tuđman” postavljen je instrument za bilježenje podataka o podrhtavanju tla, seizmograf “#RaspberryShake RS4D Turnkey”, čime je grad Beli Manastir postao dio državne i svjetske mreže seizmoloških mjernih postaja.

Izgradnja mreže seizmoloških postaja Istočne Hrvatske provodi se u okviru Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Geofizičkog odsjeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek te u suradnji s gradovima i osnovnoškolskim ustanovama Istočne Hrvatske.

Osim što sam instrument promiče svijest o stalnoj opasnosti od potresa on ujedno omogućava nastavnicima i učenicima pristup međunarodnom programu #GLOBE i #STEM pristupu obrazovanju.

Suradnja, koja se ostvaruje uz potporu Dekana ustanova prof. dr. sc. Mirka Planinića (PMF) i prof. dr. sc. Damira Varevca (GrAFOS), potaknuo je i osmislio izv. prof. dr. sc. Davorin Penava u suradnji s izv. prof. dr. sc. Snježanom Markušić.

Grad Beli Manastir financirao je nabavu instrumenta, koji je postavljen u Osnovnoj školi “Dr. Franje Tuđman” Beli Manastir, gdje će se moći koristiti i u sklopu nastave geografije.