Interaktivna mapa cijepljenja prema gradovima i općinama

foto::hzjz

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je prostornu vizualizaciju procijepljenosti u Republici Hrvatskoj prema prebivalištu osoba (gradovi i općine) u odnosu na ukupno stanovništvo te prema dobnim skupinama na nacionalnoj razini, razini regija i razini županija, odnosno grada Zagreba.

Izračun je rađen na temelju zadnjih dostupnih podataka iz eVac baze.

Mapu možete pogledati OVDJE.

Tamnocrvenim nijansama označeni su oni dijelovi Hrvatske s manjim postotkom procijepljenosti – do 19 posto, dok su dijelovi koji imaju nešto veću procijepljenost označeni nijansama narančaste – do 29 posto – i svijetlo narančaste – do 39 posto, a zatim žute – do 49 posto – i svijetlo žute – do 59 posto. Svjetlo zelena boja predstavlja procjepljenost do 69 posto.

Ako gledamo procijepljenost po regijama vidimo da je priobalni dio Hrvatske manje procijepljen od kontinentalnog, a među županijama titulu najprocjepljenijih odnosi Varaždinska sa 47,33 posto cijepljenih drugom dozom, a najgora je Splitsko-dalmatinska sa tek 33 posto cijepljenih drugom dozom.

Ako kartu gledamo po procijepljenosti općina vidimo da je jedino općina Sali u Zadarskoj županiji na karti cijepljenih drugom dozom u zelenom, odnosno da je procijepila više od  60 posto stanovnika – 65,47 posto.

Najslabija procijepljenost je u Vrhovinama u Lici – 17,92 posto, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – u Zrinskom Topolovcu – 18,47 posto i Đulovcu – 19.03 posto. U Splitsko-dalmatinskoj županiji najniža je procijepljenost u Dicmu – 19,15 posto, te Otoku – 18,67 posto.

Među četiri najveća hrvatska grada najvišu procijepljenost imaju Rijeka – 47,85 posto i Osijek – 47,65 posto, dok je Zagreb na 44,59 posto, a Split na samo 35,5 posto.