Intervju s Stipanom Šašlinom

Recite nam par riječi o sebi. – Pozdrav svima, moje ime je Stipan Šašlin, 1964. godište, rođeni sam šokac iz Baranje, točnije iz mjesta Draž. Oženjen sam i otac dvoje djece. Dragovoljac sam u Domovinskom ratu te imam čin brigadira hrvatske vojske. Načelnik sam općine Draž treći mandat. Kandidat sam Hrvatske Demokratske Zajednice u 4. izbornoj jedinici.

Koja će biti vaša područja interesa u Hrvatskom saboru? – Čitav svoj život proveo sam boreći se za hrvatski narod, za svoje Baranjce, od Domovinskog rata pa sve do danas. Glavno područje mog interesa u Hrvatskom saboru je ravnomjeran i kontinuiran razvoj Baranje, razvoj Baranje koji podrazumijeva: nova radna mjesta, demografski suficit, bolju kvalitetu života naših mještana. Nažalost, Baranja je u Domovinskom ratu pretrpjela enormne štete, kako u gospodarskom pogledu tako i u svakom drugom. Nije nam bilo lako, no sada je gospodarska situacija puno povoljnija. Želimo stvoriti što bolje uvjete za sve naše poljoprivrednike kako bi im olakšali poslovanje i oslobodili ih birokracije a sve u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje na održiv način. Jedna od gospodarskih grana koja pokazuje rast je i kontinentalni turizam Baranje kojeg su prepoznali mnogobrojni posjetitelji i turisti.

Što ste od projekata realizirali u vašoj općini? – Dolaskom na mjesto načelnika u općinu Draž zatekao sam poprilično nezavidno stanje po pitanju proračuna općine i općenito životnog standarda naših mještana. Sada sa sigurnošću tvrdim da mještani općine Draž žive bolje nego prije. Realizirali smo i ugovorili razne projekte poput Programa Zaželi kojim je zaposleno 30 žena na području općine Draž koje pružaju pomoć u kući za 140 starijih i nemoćnih osoba. Unaprijeđena je komunalna infrastruktura, od vodoopskrbnog, elektroenergetskog do plinskog sustava kao osnovnih preduvjeta za povećanje kvalitete življenja te razvoj gospodarstva. Kontinuirano se ulaže u prometnu infrastrukturu, primjerice na području općine Draž u naselju Duboševica tijekom 2019. godine završena je rekonstrukcija ulice dr. Franje Tuđmana u Duboševici u vrijednosti 5 miliona kuna iz EU fonda. Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji LED rasvjete u Batini, na mostu i cesti u Dražu, cesti prema kupalištu Puškaš u Topolju. Također, intenzivno ulažemo u javnu turističku infrastrukturu, tijekom 2016. godine kroz projekt „Dunavski pogled“ vrijednosti preko 8 miliona kuna obnovljen je trg, cesta, šetnica, vidikovac u Batini. Projektom Revitalizacije i opremanja plaže na Topoljskom Dunavcu u 2017. godini uređena je plaža u Dražu koja je postala popularno odredište domaćih i stranih  posjetitelja. Ulaže se i u cikloturističku infrastrukturu obzirom da je općina Draž na EuroVelo ruti, kao i u rekreativno-sportsku infrastrukturu osobito sportska i dječja igrališta. Daljnji projekti koji su u pripremi su izgradnja komunalnog pristaništa u Batini na Dunavu, izgradnja vidikovca na Trojnašu, dogradnja i rekonstrukcija zgrade DVD-a Draž, izgradnja rasvjete sportskih terena te nastavak rekonstrukcije nogostupa i LED rasvjete u svim naseljima općine Draž. Konstantno se trudimo i radimo kako bi naši mještani imali što bolje uvjete života u našoj općini. Istaknuo bih da ukupna vrijednost ulaganja iz EU projekata, Vlade i Osječko-baranjske županije na području općine Draž u zadnje 4 godine nikada nisu bili veći i trenutno iznose preko 12 miliona kuna.

Projekti općine Draž u razdoblju 2016.-2020.

 • “Revitalizacija i opremanje plaže javnom turističkom infrastrukturom na Topoljskom Dunavcu u Dražu” 435.000,00 kuna
 • „Obnova zgrade sporta u Batini“  20.000,00 kuna
 • „Nabava opreme za uređenje dječjeg igrališta u Batini“ 15.000,00 kuna
 • „Završetak izgradnje vodoopskrbne mreže na području Općine Draž“ 30.000,00 kuna
 • „Strateški razvojni program Općine Draž 2017-2020“ 60.000,00 kuna
 • „Izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za cestu za Topoljski Dunavac, Hrv. branitelja do lovačkog te ribičkog doma te ŽC4018“ 55.000,00 kuna.
 • „Održavanje javnih površina-Sanacija nogostupa na području Općine Draž“ 70.000,00 kuna.
 • „Sanacija krovišta na Društvenom domu u Gajiću“ 45.000,00 kuna.
 • „Dovršetak radova na izgradnji nogometne  tribine, parkirališta, pješačkih površina i oborinske odvodnje uz igralište NK Mladost Draž“  220.000,00 kuna.
 • „Program čuvanja i održavanja spomenika Pobjeda u Batini“ 60.000,00 kuna
 • „Rekonstrukcija Ulice dr. Franje  Tuđmana u Duboševici“   4.963.659,80 kuna.
 • „Želim raditi-program zapošljavanja žena“  3.211.812,24 kuna
 • „Sanacija nogostupa na području općine Draž“ 350.000,00 kuna.
 • „Sanacija nogostupa na području općine Draž“  200.000,00 kuna.
 • „Sanacija poljskih puteva i otresnica u naseljima Podolje i Gajić na području Općine Draž“ 130.000,00 kuna.
 • „Sanacija  otresnice u dužini 300 m, presvlačenje asfaltom na k.čp.br.118071, 1180/2 i 1166/4  k.o.Batina“ 120.000,00 kuna.
 • „Izrada projektno tehničke dokumentacije za uređenje Zelenog otoka u Batini“ 300.000,00 kuna
 • „WiFi4EU-promicanje internetske povezanosti u lokalnim zajednicama“ 15.000,00 EUR
 • „Nabava stroja i opreme za održavanje javnih površina i kanala  i nerazvrstanih cesta“ 375.000,00 kuna.
 • „Uređenje zgrade vatrogasnog doma u  Batini“ 17.000,00 kuna
 • „Javna rasvjeta u naselju Batina (osim Ul. sv. Ivana Nepomuka i Dunavske ulice)“, 150.000,00 kuna.
 • „Rekonstrukcija cijevnog propusta na glavnom odvodnom kanalu za CS Draž i izgradnje spojne ceste na k.č.br. 4310, k.o. Draž“,  1.142.578,13 kuna
 • „Sportsko igralište-vanjsko vježbalište“ 15.000,00 EUR
 • „Opremanje društvenog doma u Batini“ 15.000,00 EUR
 • „Adaptacija zgrade javne namjene-upravna zgrada Općine Draž“ 150.000,00 kuna.
 • „Dovršetak izgradnje i modernizacije javne rasvjete u Batini (osim ulica sv. Ivana Nepomuka i Dunavske ulice)“  168.000,00 kuna

Zašto mislite da ste dobar izbor za Hrvatski sabor? – Čovjek sam iz naroda koji ću se uvijek zalagati za svoj kraj iz kojeg potječem moja obitelj i ja. Čitav svoj život sam u Baranji, živim i radim ovdje i osjetim bilo naroda. Smatram da sam svojim dosadašnjim radom, iskustvom i postignućima pokazao i dokazao da sam kompetentan za predstavljanje interesa Baranjaca. Cilj nam je poboljšati gospodarstvo Baranje, oživiti baranjska sela ali ne samo Baranju već cjelokupni Istok Hrvatske. Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je 12.8 mlrd kuna za 5 slavonskih županija. Projektima Slavonija, Baranja i Srijem kao i brojnim drugim rezultiralo je da je Istok hrvatske, kao i Baranja, sada jedno veliko gradilište. Gotovo da i nema mjesta/sela u kojem se nešto ne obnavlja, gradi, projektira. Nikad prije se toliko nije ulagalo u Istok Hrvatske i to moramo priznati. U posljednje 4 godine ugovorilo se i realiziralo mnoštvo projekata do kojih, vjerujte mi, se prije nije moglo tako lako doći. Iz tog razloga je jako bitna ta sinergija i suradnja između vrha države tj. Vlade RH, regionalne i lokalne razine. No na kraju, odluku donose hrvatski birači za koje sam siguran da su prepoznali rad i trud Vlade Andreja Plenkovića koja bilježi kontinuiran rast i razvoj na svim područjima. Stoga podržimo taj rast za dobrobit i bolji život svih hrvatskih građana u budućnosti.