iPhone 12 postao svjetski broj jedan među 5G pametnim telefonima u svega 2 tjedna od lansiranja

Apple bez obzira na pandemiju koronavirusa ide snažno prema naprijed i može se pohvaliti da ima najprodavanije 5G pametne telefone na svijetu. Naime, na prvom mjestu je iPhone 12, odmah iza njega slijedi iPhone 12 Pro.

Uspjeh je tim veći što su ti modeli predstavljeni tek u drugoj polovici listopada i na globalnoj razini započeli s prodajom u punom naletu tek tijekom studenoga. Stoga, činjenica da spomenuta dva modela čine gotovo četvrtinu svih prodanih 5G pametnih telefona na svijetu znači uistinu mnogo.

Sami vrh prije Applea držao je Samsung, očekivano. Njegov Note 20 Ultra 5G bio je najprodavaniji tijekom rujna no sad se nalazi na trećem mjestu jer je glavni konkurent pokazao snagu – po tko zna koji put. I ne samo svojim imenom, kvalitetom ili tradicijom, već i umijećem u marketinškom smislu.

Svi operateri u Sjedinjenim Američkim Državama nudili su iPhone 12 potpuno besplatno, ukoliko se korisnik odlučio na posebni paket pretplate. Ujedno, iPhone 5G modeli dostupni su u čak 140 zemalja svijeta, čime se konkurencija također ne može pohvaliti.

Nije ni to sve, iPhone 12 serija dala je dodatni poticaj za mmWave tehnologiju jer u SAD-u ona ima podršku. Zahvaljujući toj činjenici, mmWave pametni telefoni činili su 12 posto udjela na tržištu tijekom listopada, a mjesec prije svega pet posto. Zbog toga operateri imaju motivaciju okrenuti se mmWave infrastrukturi, koja nudi nisku latenciju i omogućava ispuniti puni 5G potencijal. Ujedno, omogućava ponuditi znatno više na VR/AR području.

Konkretnije, što se brojki tiče, iPhone 12 čini 16 posto, iPhone 12 Pro osam posto, zatim slijedi Galaxy Note 20 Ultra 5G s četiri posto udjela na tržištu, Huawei Nova 7 5G ima tri posto, baš kao P40 5G, Oppo A72 5G i P40 Pro 5G. Nakon njih slijedi Galaxy Note 20 5G s dva posto, koliko ima i S20 Plus 5G te Oppo Reno 4 SE.

Također, blagdansko razdoblje trebalo bi ponuditi za Apple dodatni poticaj i očekuje se da će udio imati još dominantniju poziciju na 5G tržištu nakon prosinca.