IRIM: Ekipa iz Udruge korisnika Wireless sustava Beli Manastir je osvojila prvu nagradu u kategoriji Srednjih Škola

 

IRIM je početkom veljače otvorio kreativni natječaj “Pametan grad” za škole i druge ustanove koje koriste Arduino Internet of Things opremu a kao nastavak projekata realiziranih u donacijskim programima Zajedno smo jači i Generacija Next.Zadatak je bio osmisliti projekt koji prikazuje dio grada budućnosti ili kreativno i moderno rješava probleme s kojima se svakodnevno susrećemo koristeći IoT opremu i dodatke.

Svi sudionici natječaja su trebali dizajnirati projekt te razraditi tehnologiju i opis projekta.

Projekt su izradili Dorotea Taslidžić i Bruno Taslidžić uz mentorstvo Daniela Taslidžića iz Udruge korisnika Wireless sustava Beli Manastir.

Tema natječaja bila je Pametan grad.

Ideja je bila da učenici osmisle projekt na zadanu temu, a isti onda realiziraju koristeći komponente iz Arduino kompleta koji su dodijeljeni ustanovama u projektu Napredni Internet of things u hrvatskim školama. Na natječaju su mogli sudjelovati svi učenici iz ustanova uključenih u prošlogodišnji IoT projekt, ali i svi drugi zainteresirani učenici bez obzira na uključenost u IoT projekt.

Natječaj je bio otvoren za sve zainteresirane i to u 2 kategorije – učenici osnovnih škola uključenih u IoT projekt i učenici srednjih škola uključenih u IoT projekt. U projektu su mogle sudjelovati i udruge, uz naznaku kojoj dobnoj kategoriji pripadaju djeca koja sudjeluju u izradi projekta.

Najbolji tim u svakoj kategoriji osvojio je retro gaming konzolu poznatog hrvatskog makera – Alberta Gajšaka – MakerBuino za ustanovu/udrugu iz koje dolazi.Najbolje radove je odabrao žiri u sastavu: Ana Tolić, Vlado Lendvaj i Paolo Zenzerović iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Kod bodovanja se u obzir uzimala inovativnost, kreativnost, tehnička izvedba i kvaliteta dokumentacije projekta.