Istina ili mit: Sprječavaju li kreme za sunčanje apsorpciju vitamina D?

foto: Pixabay

Vitamin D vrlo je važan za naše zdravlje, on pomaže regulirati razinu kalcija kako bi naše kosti ostale zdrave i snažne, potiče naš imunološki sustav da radi bolje i čini nas zdravijima i otpornijima, piše Mamin Kutak.

Tijekom ljeta dostatnu količinu vitamina D dobivamo zahvaljujući suncu, jer upravo izloženost suncu potiče organizam da proizvodi vitamin D. Tijekom zime, u nedostatku sunčanih dana, poželjno je obratiti pažnju na nešto veći unos namirnica koje su bogate vitaminom D. Upravo ovaj vitamin ćete pronaći u ribi i morskim plodovima, ali i gljivama, žumanjku i jetri.

Potreba tijela za vitaminom D

Kod odraslih osoba dnevna potreba za vitaminom D je 1000 IU, za što je dovoljno 15-ak minuta provedenih na suncu tijekom ljetnih mjeseci kada je i tijelo izloženo suncu. Zimi kada se sunce pojavi ono dolazi tek do lica, vrata i eventualno ruku i potrebno bi bilo znatno duže da tijelo proizvede dostatnu količinu vitamina D, a kako su slabije UV zrake taj period se dodatno produžuje. Kod osoba s rizikom od nedostatka vitamina D savjetuje se unositi 1500-2000 IU dnevno.

SPF i razina vitamina D

Kako razina vitamina D u tijelu ovisi o suncu, a njegovo zračenje sve je opasnije sve se češće postavlja pitanje omjera koristi i štete i mogu li doista kreme sa visokim zaštitnim faktorom uzrokovati nedovoljno vitamina D u organizmu. I jedno i drugo su vrlo važni za naš organizam stoga nam preostaje samo naći idealan omjer!

Istina je da kreme sa visokim zaštitnim faktorom smanjuju apsorpciju vitamina D, no to nikako nije razlog da bismo ih prestali koristiti. Svi smo zasigurno izloženi suncu više od 15 minuta dnevno, tako da tijelo svejedno i uz visok SPF uspijeva tijekom ljeta osigurati dovoljno vitamina D. Nezaštićeno izlaganje suncu bitno povećava rizik od opeklina, a posljedično i pojave melanoma, pa se svakako ne isplati izbjegavati zaštitni faktor.

Iako je ljeto i svi se fokusiramo na stvaranje vitamina D izloženošću suncu, to ne znači da ne unosimo dio vitamina i kroz prehranu, kao što to činimo zimi, tako da nema razloga za brigu!