Istraživanje: 73 posto zdravstvenih djelatnika cijepit će se protiv covida-19

Foto: pixabay

Istraživanje devet komora u zdravstvu pokazalo je da se 73 posto zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj planira cijepiti protiv covida-19 ili je to već učinilo, dok se 10 posto ne planira cijepiti, a nisu preboljeli covid i nisu zaštićeni antitijelima, objavljeno je u srijedu.

Dosad se cijepilo 24 posto zdravstvenih djelatnika, a planira se cijepiti njih još 49 posto. Razina povjerenja zdravstvenih djelatnika u sigurnost cjepiva je visoka i iznosi 76 posto, pokazalo je istraživanje koje je u siječnju, prije početka javnozdravstvene kampanje “Imaš znanje, budi primjer“, među svojim članovima provelo devet komora u zdravstvu.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 9000 liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta, primalja, stomatologa, medicinskih biokemičara, psihologa, ljekarnika, radnih terapeuta, sanitarnih inženjera i radiološko-tehnoloških i medicinsko-laboratorijskih djelatnika.

“Zanimljiv je podatak iz istraživanja da su dva od 10 ispitanika potvrdila da su bili zaraženi koronavirusom. Nešto više od polovice ispitanika smatra vjerojatnim mogućnost da se zaraze koronavirusom (56 posto), a podjednak broj smatra covid-19 opasnom bolešću (55 posto)”, navodi se u priopćenju.

Zdravstveni djelatnici su na skali od 1 do 7 procjenjivali svoje stavove o nekoliko psiholoških prediktora koji su ključni za odluku o cijepljenju. Veću su spremnost na cijepljenje pokazali oni koji smatraju da su cjepiva sigurna, ne podcjenjuju opasnost od bolesti, manje važu koristi i rizike cijepljenja te imaju veći stupanj kolektivne odgovornosti.

Pokazalo se i da je najveći dio djelatnika već cijepljenih protiv covida-19 i onih koji će se cijepiti u proteklih pet godina cijepljen i protiv gripe.

Povjerenje u sigurnost cjepiva zdravstveni su radnici ocijenili na skali od 1 do 7  s visokom ocjenom 5,4, a istu ocjenu dali su i važnosti procjene rizika i koristi od cijepljenja prije donošenja odluke o cijepljenju.

Jedan od psiholoških prediktora koji negativno utječe na odluku o cijepljenju je samozadovoljstvo pojedinca, tj. njegov osjećaj da ta bolest ne može ugroziti njegovo zdravlje. To se odražava kroz stav da je cijepljenje nepotrebno jer covid-19 nije velika prijetnja, no podržava ga samo 12 posto ispitanika.

Svijest o kolektivnoj odgovornosti, tj. da vlastitim cijepljenjem zdravstveni djelatnici pridonose smanjenju prijenosa bolesti i tako štite druge, pokazalo je 76 posto ispitanika.

U hrvatskom zdravstvenom sustavu ukupno radi 73.000 zdravstvenih djelatnika.