Istraživanje pokazalo da čak 81 posto građana odvaja otpad, a gotovo polovica bi za novi automobil odabrala hibrid ili električni

Gotovo polovica građana bi prestala kupovati proizvode kompanije koje ignoriraju društvenu odgovornost, a 43 posto ispitanika prilikom kupnje prednost daje proizvodima ili uslugama brendova koji su društveno odgovorni – čak i kada su skuplji, pokazalo je najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u listopadu ove godine, piše ICT Business.

Rastuća važnost održivosti među hrvatskim potrošačima ogleda se i u sve boljem razumijevanju što održivost zapravo predstavlja. U ovoj godini, 24 posto ispitanika ocjenjuje svoje poznavanje održivosti kao dobro ili vrlo dobro, što je porast od 6 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu, dok broj onih koji smatraju da su slabo upoznati s konceptom pada s 24 posto na 17 posto.

Građani smatraju da svoju naklonost održivosti pokazuju ponajprije kroz redovito odvajanje i recikliranje otpada, što čini 81 posto ispitanih – za 5 postotnih bodova više nego prošle godine. Resurse u kućanstvu racionalno troši 79 posto ispitanika – dakle, više paze da se hrana ne baca, brinu o potrošnji vode, gase uređaje i rasvjetu kad se ne koriste. U trgovinu svoje vrećice nosi njih 78 posto, a visoko na popisu je i korištenje štednih žarulja – što ističe 77 posto građana. Ova ponašanja češća su kod više obrazovanih te onih s višim osobnim primanjima.

Pozitivan signal prema ekološki osviještenom potrošačkom ponašanju predstavljaju i podaci prema kojima su za čak 71 posto ispitanih transparentno poslovanje i fer odnos prema zaposlenicima, dobavljačima i kupcima važniji za procjenu kompanije nego ekonomska snaga. Svaki drugi građanin bi prestao kupovati proizvode određene kompanije ako nisu proizvedeni na društveno odgovoran način, a jednako toliko ih je spremno platiti više za proizvode iz ekološkog uzgoja. Zanimljivo, 41 posto ispitanika bi, da kupuju novi automobil, odabrali hibridno ili električno vozilo.

„Čak 84 posto ispitanika smatra da održivo poslovanje ima pozitivan utjecaj na opći dojam o kompaniji ili brendu. Ovo je još jedan pokazatelj da sve veći broj ljudi sve više cijeni održivost, poštivanje raznolikosti i uključivost u poslovnom okruženju. To nije samo trend, već ključna odrednica koja oblikuje percepciju potrošača o vrijednosti tvrtki i njihovih proizvoda. Stoga, integracija ovih vrijednosti u poslovnu strategiju nije samo nužnost, već i prilika za stvaranje autentičnih veza s potrošačima i dugoročne vrijednosti za sve dionike“, istaknula je Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj. Kariž naglašava i kako Mastercard snažno inicira, sudjeluje i promovira održivost u svojim aktivnostima.

„Krajem 2022. hrvatska inačica platforme Priceless.com postaje prva u svijetu koja donosi iskustva s komponentom pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš, a ta iskustva se kreiraju u suradnji s poduzetnicima koji se vode održivim praksama. Time hrvatskoj turističkoj ponudi dajemo zaokret u smjeru održivosti, a to činimo B2B i B2C. Isto tako i kroz projekt Uplift educiramo mikro, male i srednje poduzetnike u smjeru održivosti, naročito u turizmu i uslužnim djelatnostima kako bismo ih osvijestili o važnosti te teme, a onda i ponudili rješenja, ili u najmanju ruku, inspiraciju za rješenja izazova u tom segmentu“, pojasnila je Kariž.

Kad su upitani kako bi rangirali aspekte vezane uz održivost, potrošači su na prvo mjesto stavili odnos prema zaposlenicima, što je važno za 87 posto ispitanih. Slijede zaštita ljudskih prava, uvažavanje raznolikosti i nediskriminacija, odnos prema kupcima, dobavljačima i konkurenciji te zaštita okoliša. Zadnje mjesto zauzima briga o lokalnom razvoju. Pritom je, primjerice, odnos prema zaposlenicima važniji stanovnicima Slavonije, zaštita ljudskih prava ženama, a rang važnosti navedenih aspekata ostao je sličan onome od prošle godine.