Ivan Anušić ponovno osječko-baranjski župan s preko 60% podrške glasača

foto: OBŽ

HDZ-ov Ivan Anušić ponovno je župan Osječko-baranjske županije s ostvarenih 67.442 glasova odnosno 61,83% posto. Rezultati su poznati nakon 100 posto obrađenih glasova u 05:00 sati.

Iako je Anušić imao konkurenciji druga dva kandidata ni drugi krug nije potreban.

U Baranji Anušića je podržalo većina glasača u Baranji, tako je dobio većinu u svakoj od osam općina i gradu Belom Manastiru. Na lokalnim izborima prije četiri godine Anušića nije podržala cijela Baranja kao što je to sada slučaj. Tada su samo u drugom krugu Anušića podržale općine Bilje i Jagodnjak, niti u jednom krugu nisu ga podržali mještani Općine Kneževi Vinogradi, dok su ostale općine bila za njega u oba kruga.

Na prošlim je lokalnim izborima 2017. godine u drugom krugu pobijedio Vladimira Šišljagića, s 51,96 posto glasova. U prvom krugu je ostvario 39,13 posto glasova.

Na ovogodišnjim izborima pravo glasa u Osječko-baranjskoj županiji imalo je 246.543 građana, a na izbore izašlo je njih 109.064.

Zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine je SDSS-ov Radomir Čvarković koji je ostvario preko 2 tisuće glasova i tako pobijedio dva protukandidata.

Najviše glasova za Županijsku skupštinu dobila je lista HDZ s koalicijskim partnerima i to čak preko 49 posto. Iduća lista s najviše je ona Domovinskog pokreta s preko 18 posto glasova, zatim lista SDP-a s preko 10 posto glasova. Ispod deset posto glasova dobile su ostale liste: Snaga Slavonije i Baranje (7,14%), HNS, HSS i Reformisti (5,51%), Most i Hrvatski suverenisti (5,13%) i SDSS (3,66%).