Izložba fotografija povodom 15 godina Gradskog kazališta Beli Manastir

foto: Mihaela Vojtek

Povodom Europske Noći kazališta i programa Dana Grada sinoć je u 18 sati otvorena izložba fotografija „15 godina Gradskog kazališta Beli Manastir“ u Velikoj galeriji Centra za kulturu. Na svečanosti otvorenja nazočili su sadašnji i bivši glumci, a izložbu su, uz prigodan govor otvorili Daniela T. Herman, ravnateljica kazališta i Goran Hes, dogradonačelnik Belog Manastira.

Tim povodom Hes je pohvalio rad kazališta u posljednjih 5 godina te im poželio još mnogo uspješnih godina, predstava i publike. Podsjetio je da je kazalište sljedbenik 92 godine duge tradicije kazališnog djelovanja u Belom Manastiru. Nešto više o radu, uspjesima i sjećanjima na minule godine, rekla je ravnateljica Herman, koja se zahvalila Gradu na suradnji i podršci, ali i svim glumcima koji su bili dio ove priče zadnjih 15 godina. Na 130 fotografija mogu se pogledati kazališni početci, premijere, gostovanja, atmosfera koja je vladala među glumcima i trenutci koji su zaustavili vrijeme i tako stvorili uspomene sve do danas.

Govorilo se o predstavi „Put po svijetu“, koja je na repertoaru već 8 godina i još uvijek uveseljava djecu i odrasle, kao i o predstavi „Dnevnik Anne Frank“, za koju je ravnateljica istaknula da je i dalje to najbolja i najuspješnija predstava koju je ovo kazalište imalo. Glumci su se odmah nakon službenog otvorenja rado prisjetili svojih početaka, prvih gostovanja, dogodovština s putovanja i zajedničkih druženja kada su se svjetla na daskama koje život znače ugasila.

Ujedno su se u prigodnom govoru prisjetili i svog preminulog člana, Šandora Čaplara, koji ih je iznenada napustio u siječnju 2019. pred samu premijeru komedije „Ženidba i udaja“ u kojoj je glumio.

Njegovu je ulogu preuzeo Vladimir Tintor i predstava je izvedena 3 mjeseca kasnije.