Jaja sve skuplja, a očekuje se i daljnji porast cijene

foto: Cavna

Zbog velikog poskupljenja stočne hrane i energenata poskupjela su i jaja. I to za čak 50%, objavio je HRT u središnjem Dnevniku, dodavši kako se očekuje daljnje povećanje cijene jaja, ali i da bi moglo doći do nestašice.

Na najboljoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj u slobodnom uzgoju se na godinu proizvede i do 3 milijuna jaja.

– Ventilacija radi 24 sata, mikroklimu moramo održavati na zadovoljavajućem nivou da ne bi zbog djelovanja amonijaka i ostalih negativnih agenasa došlo do narušavanja njihovog zdravlja, kaže dr. vet. Ivica Baričević.

Da bi koke kvalitetno nesle, valja ih dobro hraniti. A upravo je hrana u godinu i pol poskupjela više od 80%. Pa su porasle i cijene jaja.

Postoji sigurno granica kupovne moći i mi možemo dizati cijene do neba. Ako se proizvodi ne budu prodavali, ne budu kupovali od toga ćemo svi imati štete, ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

S velikim se povećanjem troškova proizvodnje teško nose i mali proizvođači. Neki su već i odustali. Damir Sovar se ne da.

– Pa ja bih volio da se vrati sve na staro, ali pošto je hrana otišla gore morat će i jaja ići gore. Već su krenula. Znači u trgovačkim centrima već su vam jaja bar duplo skuplja nego što su bila prije, kaže.

Skuplja su i na osječkoj tržnici. Unatoč višim cijenama, prodaja ide dobro. Jer kupci traže domaća jaja.

– Nikad veće cijene, a nikad manja zarada. Znači kukuruz, hrana, režije su otišle u nebo. Jednostavno mi se s tim ne možemo pokrivati, kaže Jelica Jurković.

Pa strahuje da neće još dugo moći imati ovu cijenu.

Još samo prije nekoliko mjeseci jaje se moglo kupiti za kunu. A i sve ih je manje. Nekad jeftina hrana tako bi mnogima mogla postati luksuz.