Jednaka prava za sve – jača zaštita prilikom internetske kupovine

Foto: Pixabay

U utorak, 22. siječnja, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) usvojio je nacrt izvješća o boljoj provedbi i modernizaciji pravila EU-a o zaštiti potrošača. Izvješće je dio paketa zakona o zaštiti potrošača kojim se pokušavaju ukloniti razlike koje još uvijek postoje između država članica. Ovaj paket predstavlja važan korak prema tome da svi građani EU-a ima jednaka prava.

Također će ojačati prava potrošača uvođenjem zajedničke pravne zaštite i dodatnih kazni za tvrtke koje ne poštuju pravila. Pokrivena su i pitanja dvojne kvalitete te ona koja do sada nisu obuhvaćena zakonima EU-a, posebice u online svijetu.

Prilikom internetske kupovine, kupci moraju biti jasno informirani kupuju li proizvode ili usluge od trgovca ili privatne osobe kako bi točno znali jesu li njihova prava zaštićena ukoliko nešto pođe po zlu.

Novi paket zakona o zaštiti potrošača će također osigurati transparentnije rezultate pretraživanja. Korisnici će dobiti jasnu informaciju je li trgovac platio mjesto u rezultatima pretraživanja za svoje proizvode ili usluge.

Korisnici će moći iskoristiti pravo na povlačenje kada su u pitanju „besplatne“ digitalne usluge za koje su dali osobne podatke, na isti način kao što to mogu i s plaćenim digitalnim uslugama. To se obično odnosi na usluge pohrane podataka u oblaku, društvene mreže ili račune e-pošte.

Ako je veliki broj kupaca oštećen od strane istog trgovca, kvalificirana tijela, kao što je organizacija za zaštitu potrošača, u svim državama članicama, moći će tražiti pravnu zaštitu, primjerice naknadu, zamjenu ili popravak u ime potrošača. Također će biti moguće organizirati zajedničke postupke u ime potrošača iz različitih država članica. Pravo na financijsku naknadu ili prekid ugovora u slučaju nepoštenih trgovačkih praksi, poput agresivnog/obmanjujućeg marketinga, bit će u svim članicama jednako.

Tijela EU-a za zaštitu potrošača nisu uvijek dobro opremljena za sankcioniranje praksi kojima nastaju situacije koje utječu na mnogo potrošača diljem EU-a. Razina se sankcija trenutačno znatno razlikuje ovisno o državi članici, a često je preniska da bi imala odvraćajući učinak. U okviru prijedloga nacionalnim se tijelima za zaštitu potrošača daje ovlast za izricanje djelotvornih, proporcionalnih i odvraćajućih sankcija na usklađen način.

Jedna od nepoštenih trgovačkih praksi je dvojna kvaliteta proizvoda, odnosno proizvodi koji se prodaju pod istim imenom i u istom pakiranju, ali nemaju isti sastav, te kupci o tome nisu informirani. Istraživanja su pokazala da se ova praksa primjenjuje ponajprije u prehrambenoj industriji.