Još 8 zaraženih britanskim sojem, u Hrvatskoj je još od siječnja

Na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske govorilo se britanskoj soju koronavirusa koji je sekvenciranjem u Hrvatskoj otkriven jučer. Radi se od tri potvrđena slučaja iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i osam slučajeva iz Zavoda za javno zdravstvo koji još nisu potvrđeni dodatnom analizom. Upravo tih osam slučajeva otkriveni su jučer u španjolskom laboratoriju, a uzorci su uzeti nasumičnim odabirom još sredim siječnja.

“Tih osam zaraženih su iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Moramo napraviti sve da se smanji širenje nove varijante da se ne poveća incidencija”, kazao je Kaić.

“Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje. Ne vidi se značajan broj novooboljelih, to je dobro”, rekla je Markotić.

Kako je ušao novi soj?

,,Kao i svi drugi – migracijom ljudi. Pokušat ćemo detaljno saznati od kud su uvezeni. Ali virusi migriraju zajedno s ljudima. Ne bi bilo tako da nema takvih migracija. To se ne može zaustaviti pa i u vrijeme kuge se širilo migracijom iz Kine, samo su trebale godine, a sad treba par sati. To je soj koji se brže širi i među nama je te se moramo držati mjera koje su na snazi da bismo spriječili širenje koje se dogodilo u Irskoj, Portugalu… Cijeli svijet je u strahu od širenja. Ako se optereti zdravstveni sustav povećat će se i broj mrtvih. U Njemačkoj predlažu još strože mjere”, rekla je Markotić.

Što je s popuštanje mjera nakon otkrivanja ovog soja?

“Važno je prvo detektirati postojanje istog i epidemiološko postupati. Čitava Europa je na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgovorno ponašanje. Morat ćemo kao i do sad balansirati između blažih i strožih mjera”, rekao je Beroš.

“Stanje se analizira svakodnevno. Mi nismo mogli govoriti o novim varijantama prije nego što su otkrivene. Ovo je bilo pitanje vremena”, rekao je Božinović.

Nova varijanta prisutna je od 20. siječnja u Hrvatskoj. U tih nekoliko tjedana primjetno je da brojevi ne rastu nego padaju. Oko novog soja će se raspravljati i na Znanstvenom savjetu rekao je Božinović.