Još jedan telekom diže cijene usluga

foto: Pixabay/Ilustracija

Novi iznosi mjesečnih naknada primjenjuju se od 1. srpnja 2024., što znači da će prvi račun s uvećanim iznosom biti dostavljen u kolovozu.

Nakon što su HT i A1 Hrvatska najavili usklađivanje cijena svojih usluga s s godišnjom stopom inflacije temeljem indeksne klauzule, isto je svojim korisnicima najavio i Telemach. 

U SMS poruci odaslanoj korisnicima najavili su povećanje svojih cijena od 1. srpnja 2024. godine. 

Sukladno Općim uvjetima poslovanja, a temeljem indeksne klauzule, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju za prethodnu godinu objavljuje Državni zavod za statistiku.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna godišnja stopa inflacije u 2023. godini iznosila je 8,0 %, no Telemach će primijeniti postotno povećanje koje je niže od službene stope inflacije, a iznosit će 7,2 %objašnjavaju iz Telemacha

Ističu kako se povećanje cijena odnosi na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Primjena indeksne klauzule korisnicima ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Sve ugovorene pogodnosti korisnici nastavljaju koristiti prema dogovorenim uvjetima, navodi ZIMO.hr.

Indeksna klauzula omogućuje operatorima da jednom godišnje usklade cijene usluga sa stopom inflacije i deflacije, što je uobičajena praksa u telekom industriji u svijetu zbog višegodišnjih nestabilnih tržišnih uvjeta i osiguranja nužnih investicija u telekomunikacijsku infrastrukturu.

U Hrvatskoj su je teleoperateri uveli u siječnju 2023. godine.