Još samo danas možete plaćati kunama

foto: Pixabay

Kuna s današnjim danom definitivno odlazi u povijest jer završava dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojemu su građani, osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama.

Hrvatska je 1. siječnja 2023. postala 20. članica eurozone, kada je počelo razdoblje dvojnog optjecaja, koje završava danas, 14. siječnja, u 24 sata.

Dvojnim optjecajem željela se olakšati zamjena preostalih kuna te prilagodba i opskrba eurima, a prilikom gotovinskog plaćanja u kunama građani su u pravilu od blagajnica u trgovinama, konobara, frizera i ostalih pružatelja usluga ostatak novca trebali dobivati u eurima, uz oslonac na fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro.

Inače, građani mogu isključivo tijekom dvanaest mjeseci ove godine kunsku gotovinu u eursku bez naknade mijenjati u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

No pritom kod Fine i pošte postoji limit, pa ako građani u jednoj transakciji mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, te institucije će im naplatiti naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure besplatna je bez obzira na broj kovanica i novčanica.