JU Park prirode Kopački rit bilježi rekorde u broju posjetitelja i prihodima

foto:OBŽ

Na poziv ravnatelja JU Park prirode Kopački rit Ive Bašića, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić danas (30. siječnja 2024. godine) je ondje održao radni sastanak tijekom kojeg se razgovaralo o trenutnoj provedbi različitih projekata te ustanove.

– Posebno veseli činjenica da zahvaljujući aktivnostima koje JU provodi kontinuirano raste broj posjetitelja kako parka prirode, tako posljedično i Osječko-baranjske županije. Ipak, u fokusu njihova djelovanja je zaštita prirode te ulaganja u infrastrukturu, poput nedavno završene adaptacije i obnove Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš “Čudesna šuma” u kojem je održana i najatraktivnija noć muzeja. Ono što je također važno spomenuti je da su na području Kopačkog rita, prije otprilike dva mjeseca razminirani posljednji metri Osječko-baranjske županije koji su zbog opasnosti od mina do sada bili nedostupni – kazao je Lukić i dodao da će Osječko-baranjska županija i u budućnosti biti partner i podrška u svim projektima koje Javna ustanova bude provodila.

Ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Ivo Bašić istaknuo je kako je prošla godina bila rekordna godina po broju posjetitelja, ali i prihoda.

– Tijekom 2023. godine imali smo rast od 6% u broju posjetitelja u odnosu na 2022. godinu, a 13% su rasli prihodi. To je upravo ono što želimo u budućnosti, gostima nuditi proizvode s dodanom vrijednošću kako bismo zadržali kontinuitet rasta u svim segmentima. Kad je riječ o projektima koje trenutno provodimo, moram spomenuti Life Danube Free Sky, čiji je cilj doprinijeti biološkoj raznolikosti ekosustava duž Dunava, potom Life WILDisland, u kojem smo usmjereni na očuvanje ugroženih prirodnih staništa poplavnih šuma na dunavskim otocima te WatchOut projekt u kojem upotrebljavamo visoku tehnologiju i modele umjetne inteligencije u biomonitoringu faune i flore u Parku prirode Kopački rit, pri čemu smo jedino zaštićeno područje koje monitoring vrši na takav način – rekao je Bašić naglasivši pri tome da ustanova ima odličnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom koja je podupirala sve važne projekte koje su provodili.