Kada se hitno javiti pedijatru?

foto: Pixabay/Ilustracija

Nema djeteta koje nije imalo povišenu tjelesnu temperaturu, a često je taj simptom uzrok straha kod roditelja. Iako je povišena temperatura siguran znak bolesti, zapravo predstavlja odgovor tijela na borbu s infekcijom, piše Mamin kutak.

Djetetu s temperaturom do 38,5 °C možete olakšati stanje fizikalnim metodama poput dobre hidracije, tuširanjem u vodi koja je blago niža od izmjerene tjelesne temperature, rashladite i prozračite prostorije gdje boravi i odjenite ga u prozračnu odjeću. Ako temperatura uz navedene metode i dalje raste, onda primijenite i lijek za snižavanje temperature kao što je paracetamol ili ibuprofen. Ovisno o dobi djeteta daje se lijek u obliku čepića, sirupa ili tablete. Važno je lijek dozirati prema tjelesnoj težini.

Kada je povišena tjelesna temperatura uzbuna?

Bez odlaganja potražite savjet pedijatra ako je vaše dijete mlađe od 3 mjeseca i ima povišenu temperaturu. Razlog tome je što kod tako malih imunosni sustav nije dovoljno razvijen i brže dolazi do sistemne upale (prodor bakterija u krv ili sepsa), nerijetko i bez izraženih simptoma, moguće samo odbijanjem obroka, pospanošću ili bljedilom.

Kod djece starije od 3 mjeseca potražite savjet pedijatra ako uz povišenu temperaturu postoji bilo koji od navedenih simptoma;

  • tresavica (vidljivo drhtanje mišića)
  • osip koji na dodir ne blijedi
  • djetetu smeta svjetlo ili zvukovi, navodi bol kod saginjanja glave prema prsima
  • u kratkom periodu povrati više puta ili ima više obilnih stolica, a pri tome odbija jesti i piti, ne mokri više od 8 sati, plače bez suza, blijedo je, suhih sluznica
  • ima stalne bolove u trbuhu koji se intenziviraju
  • ima krv u stolici
  • stenje
  • navodi jaku glavobolju
  • otežano diše, u mirovanju se bori za zrak, navodi bol u prsima
  • samo spava, teško se razbuđuje, klonulo je, ne može samostalno stajati

Temperatura kod djeteta s otprije poznatom bolesti ili određenim stanjem (maligna bolest, kronične plućne bolesti, srčane greške, anomalije mokraćnih puteva) zahtijeva pregled pedijatra.

Osim temperature, hitni pregled pedijatra treba i u slučaju svake promjene ponašanja i svijesti. Tako je u slučaju potpunog gubitka svijesti ili kada imate dojam vam je dijete zbunjeno, odgovara nesuvislo i nejasno, ne reagira adekvatno, uočavate promjene u njegovom izgledu ili motorici (npr. jedna strana lica „visi“, slabije koristi jednu ruku). Isto tako i kod iznenadne jake glavobolje, „kao nikad do sad“ i naglo novonastalih promjena vida u smislu dvoslika (vidi duplo), iskrivljenih slika, gubitka vidnog polja.

Poseban oprez je potreban nakon traume glave. Ako dijete nema otvorenu ranu koja krvari, odmah zaplače, a potom se ponaša uobičajeno, dovoljan je pojačani nadzor kod kuće  narednih 24- 48 sati. Neodgodiv je odlazak dječjem kirurgu ako dijete počne povraćati, ima promjene u ponašanju ili svijesti kao pospanost, dezorijentiranost ili gubitak svijesti.

Žali li se vaše dijete na bol u prsima, osjećaj ubrzanog ili nepravilnog lupanja srca, iznenada problijedi ili poplavi, znakovi su ozbiljnih stanja i nužan je hitni pregled pedijatra.

Kada dijete u mirovanju diše ubrzano i plitko, stenje, neprestano kašlje, prilikom disanja širi nosnice, vidljivo je uvlačenje juguluma (jamica na vratu iznad prsne kosti), supraklavikularnih jama (predio iznad ključnih kostiju) i međurebrenih prostora, kima glavicom ili u najtežem slučaju ima paradoksalno disanje (prilikom udisaja prsni koš se spušta, a trbuh širi i obrnuto prilikom izdisaja), sve su to znakovi otežanog disanja i potrebe za hitnom intervencijom.

Osipi su kod djece učestali i najčešće nisu razlog za hitni pregled. Savjetujte se s pedijatrom ako dijete ima osip uz vrućicu, a hitno ako osip na dodir ne blijedi. Kožne promjene u vidu urtikarije ili koprivnjače odraz su alergijske reakcije koje mogu biti potaknute raznim alergenima, ali i virusnim upalama. Hitna intervencija je potrebna ako uz to dijete otežano diše, navodi osjećaj stezanja u grlu, promuklo je, ima otok jezika, usnica, vjeđa.

Uvijek je važno gledati opće stanje djeteta, njegovo ponašanje, aktivnost, apetit, pije li dovoljno, mokri li češće ili gotovo nikako. Svako odstupanje od uobičajenih navika i ponašanja, ako postoji promjena koja vas uznemiruje i stvara osjećaj straha, neupitno je opravdan razlog hitnog odlaska pedijatru.