Kako naviknuti djecu da spavaju u svom krevetu cijelu noć?

foto: Pixabay/Ilustracija

Problemi sa spavanjem djeteta samo su jedan od problema svakog roditelja. Često ih pripisujemo nervozi djeteta, no što uzrokuje tu nervozu?- piše Mamin kutak.

Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Spava li vaše dijete dovoljno?

Ovo je dobra prilika da provjerite kako vaše dijete spava i spava li općenito dovoljno. Evo informativnog prikaza koliko bi vaše dijete trebalo spavati, ovisno o dobi:

Starost djetetaPotreban broj sati sna
1-3 godine12-13 sati unutar 24 sata
(10-12 po noći + dnevni spavanci)
3-5 godina11-13 sati
5-8 godina10-11 sati
9-11 godina9-11 sati
12 i više godina8-10 sati

Većina djece ujutro se sama probudi ili se probudi uz nježan poziv ako spavaju dovoljno kvalitetno.

Ali problemi sa spavanjem mogu biti i česti i trajni. Otprilike 50 posto problema koji počnu prije nego što dijete krene u školu nastavljaju se u ranim školskim godinama. 

Imate li uhodanu rutinu prije spavanja?

Dječji ritmovi sinkronizirani su s drugim znakovima iz okoline, kao što je vrijeme oko kupanja i večere. Rutina sat vremena prije spavanja stvara dosljednost koju tijelo prepoznaje, pomažući djeci da se opuste u pripremi za spavanje.

Rutine prije spavanja najbolje funkcioniraju kada je atmosfera mirna i pozitivna. Uključuju kupanje, pranje zubi i tihu igru – poput čitanja s vama te malo vremena za tihi razgovor i opuštajuću glazbu.

Održavanje tihog vremena dosljednim olakšava situaciju kada djeci trebate reći laku noć i ugasiti svjetla.

Spavanje i buđenje u (više-manje) isto vrijeme

Najbolje je zadržati ovu rutinu i tijekom vikenda i praznika – iako su to razdoblja kada su starija djeca posebno željna ostati duže budna. Ako je vaše dijete umorno kasnije nego inače, pokušajte svaki dan ići na spavanje 15 minuta ranije dok ne postignete ciljano vrijeme odlaska na spavanje.

Pripremite sobu za spavanje

Zamračivanje prostorije važan je znak za poticanje proizvodnje melatonina. Ovo može biti izazovno tijekom ljetnog računanja vremena. Korištenje debelih zavjesa dobra je taktika za blokiranje danjeg svjetla. Održavanje konstantne količine svjetla u prostoriji također će pridonijeti boljem snu.

Istraživanja pokazuju da bi plavo svjetlo koje emitiraju zasloni digitalnih uređaja moglo potisnuti melatonin i odgoditi pospanost. Preporučljivo je ugasiti ekrane barem sat vremena prije spavanja i maknuti ih iz spavaće sobe noću.

Isto tako, temperatura prostorije igra važnu ulogu u pripremanju djece za spavanje, budući da se središnja tjelesna temperatura smanjuje u skladu s tjelesnim satom. Dakle, provjerite jesu li soba, posteljina ili odjeća prevruća. Između 18 ℃ i 21 ℃ idealan je temperaturni raspon za dječju spavaću sobu.

Pratite vaše dijete tijekom dana

Pobrinite se da vaše dijete dobije puno prirodnog dnevnog svjetla, osobito ujutro, što ga održava ga budnim tijekom dana i pospanim navečer. Dnevna tjelesna aktivnost također čini djecu umornom i spremnom za dobar san.

Mlađu djecu premalo dnevnog sna može učiniti preumornom što može dovesti do problema prilikom uspavljivanja navečer.

Pazite na hranu i piće

Razmislite o vremenu večere, jer osjećaj gladi ili sitosti prije spavanja može pomaknuti spavanje jer će djeca biti previše budna ili se osjećati nelagodno.

Također je važno izbjegavati kofein kasno poslijepodne i navečer. Kofein se nalazi u čokoladi, energetskim pićima, kavi i čaju.

Zdrav doručak pomaže da se djetetov tjelesni sat pokrene u pravo vrijeme.

Brige, tjeskoba i uobičajene bolesti također mogu uzrokovati probleme sa spavanjem. Ako problemi traju dulje od dva tjedna posjetite svog liječnika.