Kako ojačati imunitet mališana i izbjeći vrtićke bolesti?

foto: Pixabay

Imunitet male djece, osobito beba, još uvijek je nerazvijen i zato nije neuobičajena pojava čestih bolesti kada se dijete uključi u kolektiv. Ako vam se čini da baš vaše dijete “skupi” svaku bakteriju i virus koji proleti kraj njih, niste jedini, svi prolaze kroz tu fazu dok imunitet djeteta ne ojača i ne stigne toplo vrijeme koje nije toliko pogodno prijenosu bakterija i virusa u kolektivu, piše Mamin kutak.

Kako možemo pomoći djeci da ostanu zdrava?

Boravak u prirodi

Jedan od najzabavnijih i najjednostavnijih načina za jačanje imuniteta malih i velikih svakako je boravak na otvorenom. Bez obzira radi li se o šetnji po kvartu, odlasku u šumu ili igri u parku, imunitet će vam svakako bit zahvalan. Ako se boravak u prirodi spoji sa preporučenom fizičkom aktivnosti, dobrobiti se samo množe. 

Prehrana

Kako djeci, tako i odraslima, zdravlje i imunitet uvelike ovise o prehrani. Temelj zdrave prehrane je voće i povrće, kvalitetno meso i riba i punozrnate žitarice. Kao i u svemu u životu, djeca najbolje uče tražeći uzor u roditeljima, pa je najjednostavniji “recept” nuditi iz dana u dan djeci zdravu prehranu i s vremenom će to postati i njihov stil života. 

Suplementi

Roditelji se često pitaju jesu li suplementi uopće potrebni? Točan odgovor ne postoji i ovisi o mnogo faktora, kao što je koliko su djeca zdrava i snažna, kako se hrane i na kraju krajeva, koliko često su bolesni. Djeci se često preporučuje dodatno uzimanje omega 3 masnih kiselina, vitamina D i probiotika, no svakako je potrebno prethodno se konzultirati s liječnikom prije uvođenja suplemenata.