Kako pomoći djetetu da se bolje koncentrira i usmjeri pažnju?

foto: Pixabay

Kako odraslima, tako i djeci, poseban izazov je uz  sve više vremena pred ekranima kvalitetno se koncentrirati i zadržati pažnju. Dodatni izazov za kvalitetnu koncentraciju djeci je svakako svijet koji tek otkrivaju i prepun je zanimljivih stvari koje lako odvlače pažnju. Za roditelje to može biti posebno frustrirajuće, no ovo je sastavni dio odrastanja svakog djeteta i danas vam donosimo načine kako možete popraviti djetetovu koncentraciju, ali i pomoći mu na zadrži pažnju na važnim stvarima. Fokusiranje je vještina, toga zahtijeva disciplinu i ponavljanje, piše Mamin kutak.

Primjećujte i podsjećajte dijete na čemu treba zadržati fokus

Ponekad će vam se ovo činiti kao Sizifov posao, no koliko god frustrirajuće bilo, ponavljanje doista ima smisla, bez obzira radilo se o nekom zadatku koji ste mu zadali, izradi domaće zadaće ili obavezama na koje je dijete zaboravilo. Fokusiranje je vještina koju treba vježbati do iznemoglosti, što može biti posebno zahtjevno djeci čiji mozak još uvijek nije naučen na ozbiljnu koncentraciju i većinu toga u životu shvaćaju kao igru. 

Pružite djetetu dovoljno vremena za reakciju

Kada primijetite da dijete nije fokusirano, prvo mu dajte dovoljno vremena da samo pokuša uočiti problem, a tek nakon toga reagirajte. Djetetova reakcija ponekad neće izostati, već će mu jednostavno trebati više vremena nego što ste vi to očekivali.

Ako vi prebrzo pokušate “ispraviti” djetetovu reakciju, ono jednostavno neće imati priliku naučiti se samostalno potaknuti na fokusiranje na važne stvari. 

Umjesto postavljanja pravila-postavljajte pitanje

Ako je djetetova pažnja skrenula u pogrešnom smjeru, pogrešno je prepustiti se vlastitoj frustraciji i odmah uvoditi zabrane. Umjesto toga, počnite s postavljanjem pitanja. “Primijetila sam da si pred TV-om. Je li to zadatak koji vam je učitelj zadao? “ Vaš ton itekako je važan i uvelike utječe na to hoće li dijete reagirati smireno ili burno. Vaša stresna reakcija potiče djetetovu stresnu reakciju, a tada će dijete mnogo teže suvislo procijeniti što je dobro, a što ne. 

Umjesto zadataka, ponekad djetetu priuštite dosadu

Čak i tijekom praznika, roditelji često imaju potrebu djeci redovito zadavati zadatke, kako ne bi sve naučeno zaboravili. No, pritom često zaboravljamo da je i djeci potreban odmak od njihovih obaveza, kao i nama od poslovnih obaveza. Dopustite djeci da im bude dosadno, ne postoji bolji način da probude svoju maštu. Kod manje djece dosada će potaknuti fizičku igru, dok će kod veće djece ona potaknuti kreativnost. 

Podrška da, ali ne pretjerujte!

Sasvim je razumljivo da želimo pružiti podršku svojoj djeci u svakoj fazi razvoja, no ponekad i sami prelazimo granice bez da primijetimo. Ako neprestano lebdimo iznad djeteta to će dodatno otežati fokusiranje, ali da i dijete samo pokuša pronaći rješenje određenog problema. Sasvim je dovoljno biti podrška u smislu da djetetu jasno objasnite što se od njega očekuje, no potom je potrebno dati mu kratke upute i odmaknuti se i omogućiti mu dovoljno slobode, prostora i vremena za samostalnu reakciju, zaključuje Mamin kutak.

Kako ste se vi nosili sa ovom razvojnom fazom kod vaše djece?