Kako potaknuti dijete da samostalno brine o školskim obavezama?

foto: Pixabay

Pisanje zadaće i izvršavanje ostalih školskih zadataka kod kuće često je prava noćna mora (kako za djecu, tako i za roditelje). Kako potaknuti dijete da samostalno brine o svojim obavezama i tako spriječite sebe da svakodnevno 100 puta morate ponoviti pitanje: Jesi li napisao/la zadaću? 

Rješenje mora postojati, Mamin kutak donosi prijedloge! 

Zamislite da ste u djetetovoj situaciji

Često od djece očekujemo neke potpuno nerealne stvari, kao na primjer da razmišljaju i postupaju jednako kao odrasli roditelj (skrivajući da u pravo taj roditelj ima mnogo pokušaja i pogrešaka iza sebe). 

Često nam djetetovi problemi djeluju besmisleni, pa samo odmahnemo rukom, no mali problemi malenoj osobi čine se kao najveći na svijetu i ponekad je djetetu samo potrebna ruka podrške i lijepa riječ da u njima potaknemo motivaciju i želju za napretkom, pa tako i izvršavanjem školskih zadaća. 

Pratite ponašanje djeteta

Nekada je dijete jednostavno lijeno i nezainteresirano za domaću zadaću, no istovremeno je mnogo djece koja u tom trenutku imaju neke probleme u školi, umorni su, nisu dobro spavali ili su jednostavno dekoncentrirani. Osluškujte ponašanje svog djeteta i reagirajte prikladno. Ponekad je dovoljno otići zajedno u šetnju kako biste udahnuli malo svježeg zraka kako biste oboji imali bolji motivaciju za nastaviti dan. 

Ponekad je potrebno djetetu dati prostora da odmori od škole prije nego se ponovno posveti zadaći. Nesretne ljubavi ili neka ružna situacija u školi uvelike utječu na djetetovu koncentraciju i motivaciju, a ako problem detektirate na vrijeme mnogo lakše ćete zajedno pobijediti sve prepreke. 

Pružite djetetu dovoljno vremena i prostora za reakciju

Neprestanim stvaranjem pritiska kako se zadaća mora odraditi sad i odmah doista možete djetetu stvoriti odbojnost prema ovoj obavezi. Djetetu je potrebno vrijeme kako bi stvorilo naviku pisanja zadaće, kako bi otkrilo kojom dinamikom i u koje doba dana mu se to sviđa. Naravno da neće zanemariti provjeru je li dijete doista ispunilo sve zadatke, no dovoljno je tek povremeno podsjetiti dijete – Hej, nemoj zaboraviti da imaš domaću zadaću! , umjesto stalnog podsjećanja – Moraš napisati zadaću! . Roditeljima možda ne djeluje ova razlika velika, no djetetovo poimanje ova dva pristupa miljama je daleko. 

Kada dijete piše zadaću u vrijeme u koje je ono odlučilo da će to napraviti, mnogo će više naučiti i zapamtiti jer je upravo to vrijeme kada je dijete usredotočeno na školu. Ovo je često vrlo težak proces za roditelje jer gube dio kontrole u životima dvoje djece, no sjetite se da je sve to zbog višeg cilja! 

Osigurajte djetetu ugodan školski kutak

Kako se odraslima savjetuje da ne rade iz kreveta ili za stolom za kojim objeduju, kao ni na kauču na kojem gledaju filmove s obitelji, tako bi i djeca od malih nogu trebala znati kako razdvojiti svoje uživanje  i “posao”. Fiksno mjesto s radnim stolom namijenjeno djetetu za učenje i pisanje zadaće vrlo je važna stavka u stvaranju marljivih i vrijednih školskih navika. Ako dijete pritom uključite u opremanje radnog kutka, budite sigurni da će u svakoj školskoj obavezu uživati još više! 

Odgoj bez nagrada i ucjena! 

Kao i kod svega ostalog u životu, navike stvorene na lošim temeljima vrlo brzo padaju u vodu. Stoga nikako nemojte poticati dijete na obavljanje školskih obaveza nagradama. Dijete mora naučiti da je domaća zadaća njegova obveza, a ne nešto izvanredno posebno što treba redovito nagrađivati. 

Sustav nagrađivanja sigurno daje najbrže rezultate, no postavlja pogrešne temelje. Dijete će biti sretno kada ga pohvalite da je dobro odradilo svoje zadatke i to će ga motivirati za dalje, no ucjene nagradama da bi dijete uopće započelo s domaćom zadaćom mogu imati samo negativne dugoročne posljedice. 

Kada su vaši mališani samostalno počeli brinuti o domaćoj zadaći?