Kako uspostaviti kvalitetno spavanje kod djece?

foto: Pixabay

Dok neki roditelji prakticiraju spavanje u istom krevetu ili istoj sobi, drugi već od malih nogu navikavaju dijete na spavanje u vlastitoj sobi. Pokušaja i trikova je mnogo, no i dalje će svako dijete radije zaspati bilo gdje osim u svom krevetu. 

Što roditelj može učiniti da dijete spava kvalitetnije i više?

Kako krenu vrtićke obaveze djeca sve više energije troše kroz dan, pa tako noćni odmor sve više dobiva na važnosti. Roditelji mogu učiniti mnogo za bolje spavanje djeteta, ovisno o rutinama koje prate. Nekim roditeljima je cilj da dijete što ranije nauči samo zaspati, dok neki roditelji više vole uspavljivanje shvatiti kao predivnu umirujuću zajedničku rutinu koja ih dodatno povezuje s djetetom, navodi Mamin kutak.

Ponekad će uspješnost uspavljivanja ovisiti o sreći, no uglavnom je povezano s naučenim rutinama i raspoloženjem djeteta. Ako je dijete mirno, mnogo lakše će zaspati, no ako je prošlo kroz neke turbulentne i uzbudljive događaje, san će teško doći na oči. 

Sigurnost

Za kvalitetan san djetetu je potreban osjećaj sigurnosti, a upravo roditelji su ti koji trebaju osigurati taj osjećaj svom djetetu. Iako vam se, kada dijete ne želi zaspati, čini da samo izmišlja, ponekad je razlog otežanom umirivanja i spavanja doista dječja briga i strahovi. Te brige su nama možda smiješne, ali djetetu doista djeluju zastrašujuće i utječu na njega. 

Saslušajte dijete, ako mu smeta mrak, nabavite noćnu lampu, prilagodite ono što možete djetetovoj rutini i pratite uočavate li pozitivne pomake. 

Emocije

Kako djetetove, tako i vaše emocije mogu utjecati na san djece. Razumljivo je da ste ljuti i frustrirani kada ste učinili baš sve, a dijete i dalje ne želi zaspati, no vikanjem i ljutnjom unijet ćete dodatni nemir u dijete i narušiti sigurnost koju bi trebalo osjećati uz vas. 

Rutine

Vrijeme za igru uvijek treba pronaći, no ono ne treba biti neposredno pred spavanje jer će se tako dijete razbuditi i još teže će zaspati. Prije spavanja vrijeme je za večeru, kupanje, maženje i čitanje ili pričanje priča. 

Kako pomoći djetetu da pobijedi strah od čudovišta?
Gotovo jednako često kao strah od mraka roditelji čuju djecu da ne mogu zaspati jer se boje čudovišta. Iako će nam prva pomisao biti da izmišljaju, treba imati na umu da su i potpuno iracionalni strahovi njima velika stvar, shvaćaju ih ozbiljno i ne mogu razumjeti da se nemaju čega bojati jer čudovišta ne postoje.

Mnogo više šansi za uspjeh imat ćete ako nabavite malo mašte i sprej protiv čudovišta. Sve što vam treba je prskalica sa vodom i dobra priča. Objasnite djetetu da razumijete njegov strah i zabrinutost zbog čudovišta i da nešto morate zajedno poduzeti. Po želji u sprej protiv čudovišta možete dodat kap eteričnog ulja lavande. Ono najvažnije je neka zabavna oznaka i natpis na boci u smislu – Oprez, ne koristiti u blizini čudovišta ako ih ne želite uništiti!

Kako pomoći djetetu da se opusti?
Kao i odraslima i djeci ponekad treba dodatni poticaj da bi se umirili i uspješno zaspali. Naučite dijete kako da se opusti, pustite umirujuću glazbu, prigušite svjetla, učite zajedno duboko disati i mazite se.

Krevet bi trebao biti udoban, kao i pidžama u kojoj dijete spava. Odlazak na toalet neophodan je prije spavanja, kako potreba za mokrenjem ne bi razbudila dijete kada se umiri. Dodatnu sigurnost pružit će djetetu informacija da ćete ga doći provjeriti za 5 minuta. Pa opet za 5 minuta. U jednom od tih međuprostora dijete će jednostavno zaspati, a biti će smireno jer zna da ste prisutni.