Kinološka nada Hrvatske: Baranjka Dorotea i njezino štene Vegas briljiraju na izložbama

foto: ustupljene fotografije Dorotea Taslidžić

Uzgoj pasa je izuzetno zanimljiva i odgovorna aktivnost koja zahtjeva posvećenost, ljubav prema životinjama i temeljno razumijevanje njihovih potreba. Odabir prave pasmine, briga o reproduktivnom zdravlju, socijalizacija, prehrana i obuka igraju ključnu ulogu. Uzgajivači pasa posvećuju pažnju genetskom potencijalu, karakteristikama pasmine i individualnim potrebama svakog psa. Važno je napomenuti da uzgoj pasa ne obuhvaća samo fizički izgled, već i temperament, inteligenciju i sposobnosti, kako bi se stvorili psi koji su ne samo ljepotom privlačni, već i harmonični članovi obitelji.

Danas, uzgoj pasa predstavlja fascinantan spoj umjetnosti, znanja i ljubavi prema četveronožnim prijateljima. Kako se ljubav i trud isplati, pokazala je i mlada uzgajivačica pasa Dorotea Taslidžić iz Belog Manastira. Mlada uzgajivačica je ove godine počela sa radom, otvorivši svoju uzgajivačnicu pod nazivom Dognut a sa svojim psićem Vegas of Kyra’s Pawns, koji je još uvijek štene, osvojila je pet nagrada za najbolje štene, odnosno pet prvih mjesta na državnim natjecanjima u Požegi, Samoboru, Velikoj Gorici, Osijeku i Zagrebu.

CAC izložba (Certificat d’Aptitude au Championnat) je izložba na državnom nivou, a predstavlja priliku za uzgajivače pasa da prikažu svoje pse stručnjacima, koji će ocijeniti svakog psa prema standardima koji su propisani za tu određenu pasminu. Na CAC izložbama, psi se ocjenjuju prema različitim kriterijima, uključujući izgled, proporcije, temperament i druge karakteristike specifične za svaku pasminu.
Psi se dijele na skupine, a zatim na pasmine koje se dijele na razrede a potom i na spol, odnosno na mužjake i kuje.
Tako imamo, štenad (3-6 mj.), razred najmlađih pasa (6-9 mj.), razred mladih pasa (9-18 mj.), međurazred (15-24 mj.), otvoreni razred (od 15 mj.), razred uporabnih pasa, odnosno razred radnih pasa (od 15 mj.), razred prvaka (od 15 mj.) i veterani (stariji od 7 g.).

Budući da štenad i najmlađi psi dobivaju samo opisne ocjene, oni svi koji su toga dana izlagani, a dobili su opisnu ocjenu “vrlo perspektivan”, natječu se (u best in show-u) za najljepše štene izložbe/ najljepšeg mladog psa izložbe.
Upravo u ovoj kategoriji je pas uzgajivačice Dorotee Vegas of Kyra’s Pawns osvojio pet prvih mjesta s ocjenom vrlo perspektivan i time postao Kinološka nada Hrvatske što je više nego izvrstan rezultat za jednog mladog psa i uzgajivačnice koja je ove godine i počela sa radom.

Nagrade koje je osvojio su:

Vp1 CAC Požega
Vp1 CAC Samobor
Vp1 CAC Velika Gorica
Vp1 Slavonija Dog Shows, CAC Osijek
Vp1 Zagreb Winter Classic, CAC

Uzgajivačnica pasa Dorotea Taslidžić, sa svega pet mjeseci iskustva, već je ostvarila značajan uspjeh. Njezin brz razvoj i postignuti rezultati ukazuju na talent, strast i posvećenost u ovom području. Ovaj primjer sjajno pokazuje kako mladi ljudi, poput Dorotee, imaju izuzetnu perspektivu za uspješan rad i razvoj ideja.

Njezina predanost uzgoju pasa jedan je pozitivan primjer kako se trud, znanje i entuzijazam uvelike isplati. S obzirom na postignuća u tako kratkom vremenu, može se pretpostaviti da će uzgajivačnica nastaviti napredovati i postizati vrhunske rezultate u budućnosti.

foto: ustupljene fotografije Dorotea Taslidžić