Knjiga o Stevici Šovakovu

“Stevica” (priča o prijateljstvu, borbi za život i životu nakon izgubljene bitke) radni je naziv knjige koja će svjetlo dana ugledati ovog ljeta. Knjiga koja se piše kroz priče, sjećanja i dnevničke zapise govori o mladiću Stevici Šovakovu iz Gajića koji je u 25. godini života preminuo uslijed silnih borbi za život suočen s opakom bolesti. Ono po čemu je bio poseban i po čemu ga pamte i prijatelji i bolničko osoblje je njegova neopisiva snaga i karizma koju je imao, te vjera.

Bio je pun života, odličan student, nogometni sudac, vrijedan mladić i uz brojne vrline prije svega veliki borac za život. Nakon silnih operacija i amputacije noge, preminuo je 28. ožujka 2008. godine. Inicijativa je pokrenuta proteklog ljeta, a obitelj Šovakov povjerenje za napisati knjigu iskazala je Danieli Herman, koja je bila Stevičina prijateljica te koja je uz njega provela dugi niz godina. Iako iza sebe ima nekoliko objavljenih knjiga, uglavnom povijesne tematike, autorica ističe da joj je rad na ovoj knjizi iznimno emotivan i težak. Ono što ih sve raduje je činjenica da ni danas, 13 godina kasnije, ovaj mladić nije zaboravljen a to najviše govori o njemu kakav je bio.

Knjiga prati Stevičin život od rođenja do smrti, podijeljena u nekoliko poglavlja. U knjizi se nalaze i Stevičina razmišljanja o životu i prijateljstvu koja je bilježio, sjećanja same autorice, obitelji i prijatelja te mnoštvo fotografija. Predstavljanje je planirano za 27. kolovoz 2021. kada se odvija tradicionalni memorijalni nogometni turnir “Stevica Šovakov” ukoliko to budu dozvolile epidemiološke mjere.