Koji su negativni efekti ketogene dijete?

foto: Pixabay

Ketogena dijeta provodi se na način se iz tijela troše masni viškovi.

Tijelo obično uđe u stanje ketoze 2 dana nakon prestanka unosa ugljikohidrata a najbolji i najbrži rezultati postižu se ukoliko unosite manje od 20 grama ugljikohidrata dnevno, navodi Mamin kutak.

S ketogenom dijetom mršavi se brzo i trajno, gubite masne naslage, imate manji osjećaj gladi no isto tako postoje i neki negativni efekti kao što su moguć neugodan zadah iz usta, opterećenje za bubrege i jetru te mogući problemi s probavom.

Plan prehrane ketogene dijete prepostavlja dnevni unos namirnica koje sadrže oko 75% masti, 20% proteina i 5% ugljikohidrata. Prije početka dijete potrebno je izračunati koliko kalorija dnevno smijete unositi.

Popis dozvoljenih namirnica ketogene dijete je zaista širok, pa uključuje namirnice kao što su npr. piletina, puretina, bijelo meso, tuna, skuša, som, zeleno povrće, luk, rajčice, paprike, kozji sir, svježi sir, vrhnje, bijeli sir, mozzarella sir, bademi, lješnjaci, kikiriki, orasi i sl.

Kod provedbe ketogene dijete postoje naravno i namirnice koje ne smijete konzumirati a neke od njih su kruh, tjestenine, brašno, riža, voće, čokolada, kolači, sladoled, biljna ulja, majoneza, margarin, slanutak, leća, grah, grašak i sl.

Dijeta je prvenstveno namijenjena zdravim ljudima na kraći period. Zbog nedostatka voća ketogena dijeta se ne preporučuje djeci i mladima. Dijetu ne bi treble provoditi niti trudnice i dojilje kao ni dijabetičari i osobe s visokim krvnim tlakom.