Koliko pametni telefoni gube na svojoj vrijednosti kroz godinu dana

foto: pixabay

Kupovina pametnog telefona nije nimalo laka kako se čini na prvi pogled jer izbor je uistinu ogroman pa ako osoba nema unaprijed određen model i boju koju želi, naći će se u maloj agoniji. Istovremeno, oni koji kupuju novi, prodaju stari uređaj, a uvijek je zanimljivo vidjeti koji brendovi najduže drže cijenu.

Nije bilo teško za pogoditi, iPhone najmanje gubi na cijeni, barem kad se radi o situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

U prosjeku, rabljeni iPhone 12 Pro Max izgubi samo 31,7 posto početne cijene, iPhone 12 Pro 33,8 posto, iPhone 12 34,3 posto, iPhone Mini 43,8 posto. Tek nakon tog slijedi neki uređaj koji nije Appleov, a radi se o Googleovom Pixel 5 koji je u prosjeku izgubio 49,8 posto vrijednosti.

A s druge strane su oni koji najviše gube. Nažalost, LG više ne proizvodi pametne telefone pa je njegov uistinu sjajan V60 Thinq visoko s 82,8 posto izgubljene vrijednosti, iznad je Motorola One 5G s 83,8 posto, potom LG Velvet 5G s 84,1 posto, zatim Motorola RAZR s 85,3 posto i najviše je izgubila Motorola One Hyper – 85,7 posto.

Samsunga nema u ovoj američkoj računici, ali prema europskim prilikama, on se isto solidno drži, vrijednost mu u prosjeku nakon godinu dana pada za oko 40 posto.