Koliko RAM-a je potrebno za dobar rad Windows 10 PC-a

Microsoft se konstantno hvali da Windows 10 operativni sustav troši malo resursa, ali na primjeru računala od svega 32GB kapaciteta na disku doznali smo da to nije slučaj, a sad ćemo pokazati i što se događa kad je u pitanju radna memorija. Odnosno, koliko je naš PC s “desetkom” zapravo treba i kako se “ponaša” ovisno o tome koliko je ima.

1GB RAM

Minimalna preporuka za 32-bit Windows 10 upravo je 1GB radne memorije, ali to nikome ne bismo preporučili jer s time se može činiti samo osnovne stvari. Dakle, minimum minimuma, surfanje uz tab ili dva otvoreno istovremeno, slanje e-mail poruka i pisanje u wordu. Sve kompleksnije, a pod time se misli i gledanje YouTube videa, jednostavno zaboravite.

2GB RAM

Ovdje je riječ o minimalnoj preporuci za 64-bit Windows 10 i s time možete apsolutno sve. Zvuči nerealno, ali je istina. Kao što je istina da će biti zamrzavanja i nešto sporijih trenutaka, no ako činite jednu po jednu stvar, 2GB radne memorije je optimalno da bi Windows 10 radio kako treba. Ukratko, ovo je za strpljive osobe, koje ne rade nekoliko “teških” stvari odjednom.

4GB RAM

Treba znati da na 32-bitnoj verziji ne možete do sto posto radne memorije već do 3,2GB, no na 64-bitnoj možete do svih 4GB. Kako god, izniman je to skok u odnosu na 2GB radne memorije i s četiri se može sve. Simultano! Dakle, 4GB je neki istinski minimum potreban da se bezbrižno koristi računalo i ne prati što je i kad otvoreno. Tek bi gamerima moglo nedostajati još RAM-a, ali za sve ostale radnje 4GB je solidno.

8GB RAM

Ovo je već korak naprijed. Ako ste napredni korisnik, ovo je vaš minimum. Zato Apple svoja nova Mac računala i nudi s minimalno 8GB radne memorije. Nije to slučajno. Uz toliko memorije sve se radi neometano i ako niste baš profesionalac na polju razvoja video snimaka ili razvoja aplikacija, nećete imati nikakvih problema, dapače.

16GB RAM

Kao što je navedeno, 8GB RAM-a je dovoljno ako niste baš profesionalac koji živi od rada na računalu. Pritom se misli na 3D modeliranje, CAD, video procesuiranje, posebno u 4K rezoluciji, virtualizaciju… Za profesionalce ovo nije samo minimum već i ideal.

Više od 16GB RAM

S toliko radne memorije može se apsolutno sve, a ujedno ste i korak ispred vremena pa ste mirni pokoju godinu. Ovoliko radne memorije koristi se pri radu s više sustava ili uređaja odjednom, spojenih na jedan “izvor”.