Koliko Twitch streameri stvarno zarađuju?

Twitch kao platforma uistinu ima sjajnu priču jer se uzdigla zahvaljujući ljubavi gamerske zajednice prema video igrama i načinu na koji se one predstavljaju svijetu, što se počelo vraćati i u financijskom smislu onima koji doprinose najviše svojim angažmanom.

Konkretno, tijekom svog streaminga N3RDFUSION CMO i bivši CEO CLG-a Devin Nash otkrio je enormne svote novca koje zarađuju “streameri” na Twitchu. I to samo od sponzora, što je dodatno zanimljiviji dio cijele priče.

Riječ je o prosječno 15 tisuća do 20 tisuća američkih dolara mjesečno po sponzoru za one najpopularnije. Ujedno, prosjek najvećima su četiri sponzora pa znači da u prosjeku zarađuju do 80 tisuća dolara mjesečno. Oni manji zarađuju nešto manje, ali zarada od sponzora i dalje se broji u tisućama ili stotinama dolara mjesečno.

Nadalje, Nash tvrdi da 99 posto streamera koji imaju bazu od barem nekoliko tisuća pretplatnika, zarađuje za život zahvaljujući Twitchu, što znači da samo jedan posto njih to ne uspije. Naravno, nije lako doći do svih tih pretplatnika, morate imati kvalitetan sadržaj, ponuditi nešto novo i zanimljivo. A tu pričamo samo o pretplatnicima, ne i onima koji plaćaju da bi bili pretplatnici, to je razina više.

S njom dolazi i dodatna zarada. Jer, Twitch daje 70 posto od svakog pretplatnika “streameru” pa na taj način od pet dolara njemu ide 3,5 dolara. Upravo zato se svi oni sadržajem bore za što je više pretplatnika moguće. Dijele im nagrade, obraćaju im se, čine sve kako bi personalizirali iskustvo. I vraća im se.

Najbolji primjer je MOONMOON, koja ima 500 tisuća pogleda tjedno na dva objavljena videa i kad se tome pridoda YouTube, zaradi godišnje oko dva milijuna dolara, što je izniman novac. Naravno, ne mogu svi dosegnuti toliku brojku, no zarađuje se na godišnjoj razini na desetke i stotine tisuća dolara samo zahvaljujući nekoliko tisuća pretplatnika i barem jednom sponzoru.

Ukratko, Twitch je jako unosna platforma za one najkreativnije i one sposobne prepoznati trendove u gaming industriji, ali i samoj zajednici.